Стопиране девизне пензије из пет земаља у време ванредног стања

0
Еври (Фото: Pixabay)

Само пет држава у време ванредног стања обуставило је исплату пензија корисницима који живе у Србији, јавиле су Новости.

Исплате су прекинуте пошто најстарији због забране кретања нису били у могућности да на време доставе потврду о животу. Тако је без примања у претходна два месеца, према подацима Завода за социјално осигурање, остало 296 пензионера.

Надлежни нису успели да успоставе контакт са пензионим фондовима Норвешке, Велике Британије, одакле је и највише пензионера из ове групе – 211, Турске и Румуније, док са Грчком још није почела исплата, јер је споразум о социјалном осигурању ступио на снагу 1. марта 2020. године.Kако наглашавају у Заводу за социјално осигурање, Србија је међу првима покренула иницијативу за одлагање достављања уверења о животу, неопходног за неометану исплату пензија корисницима, што је наишло на веома добру и релативно брзу реакцију у свим земљама уговорницама са којима имамо закључене споразуме о социјалном осигурању.

Након покретања иницијатове државе Србије да се одложи достава уверења о животу, 23 државе су наставиле да исплаћују пензије.

Новости наводе да је 240.118 пензионера који имају пребивалиште у Србији, на време добијало свој новац.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.