Проглас просветних радника и радница Србије због злоупотребе деце у политичке сврхе

0

(Фото: Јутјуб)

„Не дешава се често да се оглашавамо овако – као индивидуе, а не кроз синдикате и друге радничке и струковне организације. Но, повод је такав да не оставља времена за ангажовање тих структура. Повод је такав, наопак, да нам морални принципи не дозвољавају да чекамо, прорачунавамо или се снебивамо“, поручују они.

Они се питају ко и како у овој земљи сме и жели да употребљава децу у сврхе политичког организовања и промоције.

„Kо нема ни мало обзира према човечности деце, те их третира као средство за постизање сопствених циљева? Kо, дакле, не преза од злоупотребе деце, хладнокрвно прорачунато искоришћавајући их као симбол будућности, уједно – и парадоксално – негирајући им индивидуалност и самосталност?“, питају се у саопштењу.




Сви знамо и сви знате ко то ради, истичу они.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они поручују да је по среди злоупотреба деце.

„Ово што је недавно у промотивном споту своје партије урадио председник Србије, Александар Вучић, ангажујући малолетно дете, у најбољем случају је политичка злоупотреба деце, а у најгорем – знак да у Србији могу некажњено и без икакве моралне задршке да се користе други људи као средство“, истакли су они.

„Ми, радници у просвети, врло добро знамо да дете свет види на свој начин, да може да дела несвесно или у афекту, али да буде бачено од стране родитеља у мрежу политичке кампање, и да онај који прихвата дете – председник Александар Вучић – у томе не види никакав проблем, за нас је израз коначног посрнућа не само демократије, већ и хуманости“, наводе у саопштењу.

Прочитајте још:  Монах Антоније: Србија у корона- логору домаће велеиздаје




У овом контексту, како истичу, нема невиних.

„Свако ко је знао да у споту учествује малолетно дете, прихватио је да учествује у гажењу дечјих права, одузимању човечности и срозавању детета на ниво алатке за политичка поткусуривања“, поручују они.

Они, кажу, неће позивати на моралну одговорност, јер је морална одговорност, ако је уопште постојала, морала да се укључи пре свега овог.

„Што се тиче осталих облика одговорности – постоје тела и институције које могу да покажу своју професионалност и човечност. Ако овакво понашање политичара и њихових сарадника није уређено позитивноправним прописима, односно ако није експлицитно забрањено – да ли на делу имамо постављање правила кроз праксу? Злоупотреба деце у политичким кампањама код нас није новост – али је време да постане прошлост“, наглашавају они.

Они позивају грађане и грађанке Србије да размисле о овој теми.

„Kолико вреди ваше дете и да ли желите да га политичари Србије злоупотребљавају? Другим речима, када „наши“ политичари не знају за границе – где их ви повлачите?“, питају они.

Прочитај још: 



Danas

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *