Извршитељи исељавају из станова који не постоје

0
апр, извршитеља

(Фото: mpravde.gov.rs)

Иако Закон о извршењу и обезбеђењу јасно наводи да се извршење обуставља „ако је извршење постало немогуће или не може да се спроведе из других разлога (пропао је предмет извршења, извршни дужник нема имовину и сл.)“ у пракси се показало да извршитељи нерадо обустављају поступак и обично траже начин да извршење спроведу чак и у случајевима када објекат извршења званично више не постоји.

Редакцији Нове Економије се тим поводом јавио извршни дужник Игор Вјештица, коме је заказано извршење за уторак 2. јун 2020. године на објекту који више не постоји, барем не на онај начин како је то наведено у судској пресуди.

Према пресуди, Вјештица је дужан да извршитељима преда стан од 53 метра квадратна у насељу Петлово брдо, али је у питању стари објекат, који је у потпуности измењен и проширен.

в


Дужник је предмету обавестио извршитеља да је предмет извршења непостојећи објекат, да је у међувремену стан проширен, као и да је закључио уговор са скупштином станара, којим је постојећем објекту придодата још једна стамбена јединица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Укупан простор који објекат заузима се сада налази на два спрата, укупне квадратуре од 85 метра квадратних, што је потврђено и од стране судског вештака.

Нова економија је имала увид и у вештачење судског вештака у коме се између осталог наводи „Стан који је постојао је површине 53 м2, када је уписан у Л.Н., као такав више не постоји“.

Вјештица је навео да је обавестио извршитеље да ће они сносити одговорност за штету која би настала извршењем, а за Нову економију је потврдио да планира и да поднесе кривичну пријаву против извршитељке.

Прочитајте још:  Суша сваке године почиње све раније

Он додаје да је приликом безбедносне процене разговарао и са полицајцима који су изашли на терен и да њима такође није било јасно на који начин извршитељка планира да ово спроведе извршење , јер је „голим оком видљиво да се не ради о објекту који се наводи у пресуди“.




Вјештица је навео и да не планира да се противи извршењу нити да омета рад извршитеља, да ће добровољно напустити стан када они у уторак дођу на његову адресу, а да ће након тога искористити све правне могућности и поднети кривичне пријаве и тужбе против свих који су у процесу учествовали.

Извршење Игора Вјештице није први овакав случај, обзиром да је прошле године покушано и извршење породице Вуксановић на Савском венцу, такође у случају где објекат извршења из судске пресуде не постоји.

Снежана Вуксановић је затражила вештачење експерта грађевинске струке, који је у свом налазу јасно навео да „није могућа идентификација објекта према образложењу из пресуде Првог основног суда“.

Додатни проблем је што се у пресуди не наводи који је објекат тачно у питању, јер на наведеној адреси постоји више зграда, па је спорна и сама идентификација предмета извршења.

У том случају је извршење одложено јер се самом нису појавили извршни дужници, што је извршитељка потврдила за Инсајдер.

Иста извршитељка која поступа у предмету Снежане Вуксановић је у другом предмету који је преузела од колеге такође одредила извршење на објекту на општини Вождовац који се не може идентификовати, и поред тога што је извршитељ који је водио предмет пре ње у записнику, у који је Нова економија имала увид, констатовао да „предмет извршења не постоји“, због чега је поступак обуставио.

Прочитајте још:  ЗДРАВКО ПОНОШ ВОДИ СРБИЈУ У ЗАГРЉАЈ УБИЦАМА СРПСКЕ ДЕЦЕ Наши официри ће морати у Хрватску да славе "Олују"




Извршни дужник, који живи у спорном објекту на Вождовцу, је за наш портал рекао да је због тога против извршитељке поднео кривичну пријаву, коју је тужилаштво првобитно одбацило, али је Више јавно тужилаштво уважило његову жалбу и наставило кривични поступак под образложењем да иако није дошло до извршења кривичног дела, не значи да за то није постојала намера.

Игор Вјештица је одлучио да се не противи извршењу уколико до њега дође у уторак, али је позвао новинаре Нове економије да присуствују, како би поступак био транспарентан и да би на лицу места могли да видимо како изгледа извршење над објектом који се не наводи у извршној пресуди.

„Не желим да излажем своју породицу стресу и непријатној ситуацији, зато ћу добровољно напустити објекат и покренути све правне поступке макар морао да идем до суда у Стразбуру“ закључио је Игор Вјештица.

Прочитај још: 



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *