Све већа тражња парцела и викендица: „Људи почели да се враћају пољопривреди“

0
(Фото: Depositphotos)

Велика понуда кућа за продају, коју не прати одговарајућа куповина, годинама је основно обележје промета некретнина у Сремским Kарловцима.

Добри познаваоци прилика кажу да су цене разлог због чега не долази до жељене реализације купопродаје и да се продају оне некретнине чији власници схвате њихову реалну вредност, па спусте цену.

Упућени кажу да је последњу годину знатно порастао интерес за куповину парцела, како у грађевинској зони, тако и у карловачким атарима, па чак и за пољопривредно земљиште. У карловачкој општини наводе да су се људи често у поменутом периоду распитивали шта се може градити на одређеним парцелама, траже плацеве у урбаном делу Kарловаца за градњу, где их не могу наћи, бар не за објекте великих габарита. Али, једнако се интересују и за парцеле изван грађевинског рејона.„Највеће интересовање влада за парцеле према Стражилову. Али, на том потезу их нема много и постоје ограничења када је у питању градња. Распитују се и за Kраљев брег и Гребенски пут, где су цене повољније.“, каже руководилац општинског Одељења за просторно панирање, урбанизам и грађевинарство Небојша Мркић.

Новина је да има неколико интересената и за градњу винарија у Kарловцима. Углавном је реч о виноградарима са стране, који већ поседују парцеле под виновом лозом у карловачким атарима и сада би желели да заокруже производњу на истом терену подизањем прерадних капацитета, пише НсХроника.

Власница Агенције за промет некретнина Пенyер Јелена Богдановић каже да се много чешће у односу на пре неколико година јављају људи који желе да купе парцеле за садњу винограда.

„Људи су почели да се враћају пољопривреди и да обрађују земљу. Интересантно је да зове све више пчелара и пита за куповину земље ради испаше пчела. Изгледа да долази до промене односа људи према природи. Нарочито су у време пандемије коронавируса људи схватили њен значај. Порасло је занимање за викендице и неизграђено земљиште у викенд-зонама. Тог другог, нарочито запарложеног, има у изобиљу.“, напомиње Јелена Богдановић.

Јелена Богдановић додаје да се цене нису мењале у односу на период пре епидемије. Kаже да се плацеви продају по 20 до 30 евра квадратни метар. Цене кућа су од двадесетак хиљада евра, и то за оне у рушевном стању, па навише. Станови се продају за око 650 евра квадратни метар на Дудари, док је за оне у центру квадрат од 800 до 900 евра. Највише се траже гарсоњере, којих нема у понуди.

Прочитај још: NSHRONIKA

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.