Најплаћенији функционери месечно примају и по 20.000 евра

0
(Фото: N1/Arhiva/Profimedia)

Државни функционери у Србији у просеку примају плату од око 1.000 евра, али поједини значајно одскачу од тог просека. Рекордер по зарадама међу српским политичарима свакако је Душан Бајатовић, чије месечна примања прелазе 20.000 евра, а натпросечне плате имају чланови Одбора директор НИС-а и челни људи Народне банке Србије.

Душан Бајатовић је годинама уназад наплаћенији српски политичар. Иако на позицији директора ЈП Србијагас прима “свега” 163.337 динара, због бројних функција које обавља на његов рачун месечно легне 2.385.244 динара. То је чак 40 пута од износа просечне плате у Србији.

Највиша примања има као члан Надзорног одбора Југоросгаса, где зарађује чак 1.601.802 динара, а на име накнаде за посао председника НП Подземног складишта Банатски двор месечно добија још 591.419 динара. Упркос милионима који му лежу на рачун, Бајатовић се није одрекао ни скупштинског паушала од 28.686 динара, који добија сваки посланик.
Уз све ово, Бајатовић је у 2017. и 2018. добио “годишње награде” од предузећа Подземно складиште Банатски двор у износу од по 7,1 милион динара, а пре две године Министарство финансија уплатило му је 8.546.193 динара, на име повраћаја више уплаћених доприноса за ПИО.

Даници Драшковић пензија и плата од 6.500 евра

Веома висока примања за српске стандарде имају чланови Одбора директора НИС-а, који су тамо постављени као представници државе.

Тај посао већ шест година обавља Даница Драшковић, супруга лидера СПО-а Вука Драшковића, која је иначе пензионерка од 1996. године.

На функцији чланице Одбора директора НИС-а Драшковићева месечно зарађује 771.000 динара, а њена пензија износи 40.000 динара.

Она је претходно била и чланица УО НИС-а, а како је објављено у њеној биографији, радила је на пословима финансија у банци, на правно-економским пословима у привреди и као градски судија за прекршаје у Београду. Власница је издавачке куће “Српска реч”.

Функција у НИС-у и Вучићевом саветнику
У Одбор директор НИС-а у септембру 2019. удомљен је и Драгутин Матановић, који је у медијима био представљен као саветник председника Александра Вучића. У његовој имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције пише да његова месечна плата износи 6.670 евра, односно око 784.700 динара.

Матановић је кратко за портал Нова.рс навео да је у Одбору директора НИС-а постављен као представник државе, а на питање да ли и даље саветује Вучића није одговорио, већ је само прекинуо везу.

У његовој биографији, објављеној на сајту НИС-а, није наведено да је обављао било коју политичку функцију. У њој пише да је радио као електроничар у Одељењу развоја у компанији “Лола рачунари”, где је био и директор.
Функцију члана Одбора НИС-а обавља и Дејан Раденковић, иначе функционер СПС-а, и на тој позицији зарађује око 700.000 динара.

Раденковић је и посланик у Скупштини Србије, где прима паушал од око 27.000 динара, а члан је и Одбора за праћење послова у МТС банци са надокнадом од 65.000 динара.

Табаковић себи смањила плату на 535.000 динара

Веома висока примања од 535.000 динара има и гувернерка Народне банке Србије, иако је по доласку на ту функцију себи смањила плату, наводећи да је њен претходник, који је зарађивао око 658.000 динара, имао “срамно високу” зараду.

Табаковићева је иначе запослена у Телекому Србија као стручњак за економске послове, али јој због функције коју обавља радни однос у тој компанији у статусу мировања.

Прочитај још: Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.