Патријарх Вартоломеј мења облик причешћивања

1

Патријарх Вартоломеј (Фото: СПЦ)

Поглавар Фанара, Цариградски патријарх Вартоломеј послао писма Предстојатељима Помесних православних цркава,  са предлогом да се разговара о „најважнијем проблему“ Причешћу у ери корановирусне пандемије.

Писмо је послато 17. маја 2020 год., а његов текст тек увече 1. јуна објављује генерални секретар Синода Цариградске патријаршије, преноси грчки дневни магазин

Cretalive News.

За време пандемије коронавируса КОВИД -19, власти су у многим земљама ограничиле богослужење и увеле забрану  причешћивања верника, а у циљу спречавања ширења инфекције. Овакву су меру верници схватили прогоном Цркве. Истовремено, васељенски патријарх Вартоломеј их је од самог почетка пандемије позивао да се придржавају „тешких, али неопходних“ мера које су предузеле здравствене службе и власти, рекавши да вирус „прети не вери, већ верницима, не Христу, већ нашим хришћанима“.

У писму се каже да би требало постојати координација и, колико је то могуће, једнообразност између помесних Православних Цркава у вези са “најважнијим проблемом Божанскe Евхаристије и начином на који се она предаје верницима”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




“Послушали смо убеђивање санитарних и политичких власти и према потреби, послушали смо до те мере да то утиче на суштину и срж наше вере. Снисходљивост Цркве достиже до Крста, али одриче се, штавише, силази са њега, повињујући се властима и моћницима овога света, када се Тајна Тајинства  живота, Божанско Причешће доводи у сумњу”, стоји у писму.

Првојерарх Фанара пише да, с обзиром на такве услове, “волео бих да саслушам братска расуђивања и размишљања, како бисмо заједно могли учинити корак напред у пастирском приступу споровима око устаљеног начина обављања Божанскe Евхаристије.”

Прочитајте још:  Јурић оптужио Марину Абрамовић да подржава педофилију

Цариградски патријарх не прецизира како би желео да чује „братска расуђивања и размишљања“, укључујући и Руску православну цркву, која је прекинула Евхаристијско заједништво са Цариградским патријархатом, након што је у Украјини признао раскол? Штавише, остаје непознато да ли је патријарх Вартоломеј упутио одговарајуће писмо поглавару ПЦУ Епифанију Думенку?

Након међуправославног састанка, одржаног у Јордану, 26. фебруара 2020 године, на иницијативу јерусалимског патријарха Теофила, медији су извештавали да патријарх Вартоломеј планира да одржи свеправославни састанак по узору на амански и да на њега позове представнике свих православних цркава, укључујући поглавара неканонске „нове цркве“ Украјине Епифанија Думенка.

Представници Фанара су овај састанак замислили као покушај осуде Аманског сабора, али убрзо је Цариградска патријаршија демантовала извештаје о састанку Предстојатеља, након чега почиње пандемија, а Грци нису имали времена за украјинско питање и „самовољу“ јерусалимског патријарха Теофила.




Међутим, сада је питање причешћа веома погодно за патријарха Вартоломеја да сазове међу-православни састанак и на тај начин покаже своју снагу и моћ у светском православљу.  Очигледно, ако се такав састанак буде одржао, на њега ће доћи само они који су подржавали патријарха Вартоломеја у вези Украјине. Уосталом, фанарски поглавар ће највероватније на њега позвати украјинске расколнике.

У том случају, московски патријарх Кирил сигурно неће присуствовати овом састанку, а сам по себи састанак може постати суд у одсуству за Руску православну цркву, која је остала упорна по украјинском питању. Осим тога, Московска патријаршија је постала једина помесна црква, која је променила древни ред причешћивања мирјана и почела да “дезинфикује” ложицу (кашичицу).

Извор: https://svestenik.blogspot.com/

 

Аутор: Славиша Лекић 

Прочитајте још:  Подела државне земље пољопривредницима: Ево сад ће, само што није

теолог, мисионар, свештеник и професор



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Патријарх Вартоломеј мења облик причешћивања

  1. Pa valjda svi znaju za fanarske patrijarhe. Vekovima prodani ekumenisti, a imali su saku vernika na fanaru dok nisu poceli da otimaju pravoslavne crkve po celom svetu. Od 1962-5 na drugom vatikanskom saboru, jevreji su preuzeli vatikan i dali ulogu rimskom papi, zapadni papa, a fanarskom, tada atinagora, istocni papa. U paru ti demoni su imali izriciti nalog cionista da uniste pravoslavlje, sto su uspesno ostvarili, od 1972 godine je preuzeo palicu vratolomej. Nasa odpadija na celu sa irinejem backim je predvodila i unistila nasu crkvu. irinej b. sa svojim ucenikom ignjatijem je potpisao predaju svih nasih crkava i manastira van Srbije, sto im nije uspelo jer je tadasnji sabor vladika ponistio njihovu satansku odluku. Za kaznu ignjatije midic je od jeromonaha avanzovao do cina biskupa, a njegov mentor irinej je dobio od papka prsten biskupski ! Preuzeli su nasu bogosloviju, irinej, amfilohije i atanasije i unistili nam crkvu. Mnoge vladike koje se nisu htele odreci Boga u korist satanskih papa su oterani. Prvi koji ih je prijavio za davanje manastira vratolomeju, vladika Damaskin je oteran, pa redom Artemije itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *