Бабић “у оставци” прави пут, а три породице тера на улицу

1

Зоран Бабић

Породица Симић из подавалског насеља Бели Поток, која живи у кући у Булевару Патријарха Германа преко пута мотела „1000 ружа“, добила је налог да се до петка исели из свог дома у ком живи од давне 1966. године јер „Коридори Србије“ и општина Вождовац на том месту планирају да изграде обилазницу око Београда. Симићи су очајни и забринути јер им је држава заузврат понудила новац који је, како тврде, три пута мањи од тржишне вредности, а налог да се у петак до поднева иселе, потписао је лично в.д. директор „Коридора“ у „оставци“ Зоран Бабић.

Репортери Нова.рс обишли су данас породицу Симић, а већ у дворишту затекли смо потресну сцену. Зоран Симић (81), отац и “глава куће”, седи на столици насред дворишта и грца од плача. Са друге стране се игра двоје мале деце, његових унучића. Ту су и два сина и две снаје, као и бака Јелисавка.

“Хоће све да нам узму. Цео живот градим и радим да бих имао њима нешто да оставим, а они хоће да дођу да нам све отму. Ми треба да идемо на улицу… Да останемо без ичега…”, јада се Зоран који није могао да заврши своју причу због плача.

Симићи кажу да држава није понудила принудни смештај, па да страхују да ће остати на улици.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његова супруга Јелисавка каже да су кућу сами изградили 1966. године и да су ту одгајили четворо деце, а да сада ту расте и двоје унучића.

“Живимо овде од ’66 године, Зоран и ја смо све сами изградили, одгајили четворо деце и сада је дошло време да нас терају напоље. Нас двоје смо стари и ми ћемо да одемо, а где деца и унуци да живе. Шта нам раде, мени крв из носа иде… блокаду срца имам и докле ћемо нас двоје да живимо, није важно, важно је да они имају где да живе, да имају где да се сместе. За новац који су нам понудили кажу да има да се купи кућа у Војводини, па да идемо тамо да живимо. Како тамо да идемо?”, прича Јелисавка очију пуних суза.

Прочитајте још:  Ахмети позван у специјални суд у Хагу да сведочи као оснивач УЧК

Њихов син Жељко нам, са тежином и тугом у гласу каже да у тој кући живи већ 50 година и да, због обилазнице коју општина Вождовац и Коридори Србије желе ту да граде, мора да напусти свој дом до 5. јуна у 12 часова.

“Држави наш плац треба за обилазницу око Београда. Коридори Србије су дошли код нас 2014. године и понудили нам да се иселимо одавде за адекватну надокнаду. Рекли су да им треба наш посед за обилазницу, ми смо пристали. Тада је почела експропријација. Дали су нам понуду за кућу и земљиште, нашли су неког свог проценитеља који је рекао да квадрат кошта 300 евра, што је три пута мање од тржишне цене. Тачније, за кућу од 220 квадрата хоће да нам дају 66.000 евра. А наша кућа је као зграда. Има три одвојена стана, три одвојене телефонске линије, овде живе три породице, где ми да идемо с тим парама?”, пита се Жељко.

Породица Симић није хтела да прихвати понуђени новац и од тада, како кажу, почиње њихова агонија.

“Рекли су нам да ако нећемо да прихватимо тај новац, да ће да нас иселе на силу. Рекли су нам да могу да ураде шта хоће и да будемо срећни што смо уопште добили понуду за новац. Стигло је решење да морамо да се иселимо до петка, 5. јуна.



Где да идемо? Нису нам обезбедили ни привремени смештај… Где ћемо сви ми, на улицу?! У приземљу је мој отац са мајком, ту је моја сестра са двоје деце, овде живимо супруга и ја… Куда ћемо за три дана да одемо? Нити имамо где, нити су нам дали време да изађемо из куће, а нису нам дали ни тај понуђени новац”, каже Жељко и истиче да је сваки документ потписао Зоран Бабић, в.д директора предузећа Коридори Србија.

Прочитајте још:  Дашко Милиновић вређао и псовао Србију: Бедни празник ваше мртве државе

Он каже да би највише волели да остану у својој кући, али ако не може, очекују да им држава која им, како они кажу, отима дом, обезбеди нов или барем привремени смештај, а не да их терају на улицу са малом децом.

“Ако већ не можемо овде да останемо, нека нам дају где да идемо, били смо флексибилни, рекли смо им да нам обезбеде друге станове, привремени смештај. Па, више би им се исплатило да нам дају ове станове што дају полицији, ту је квадрат 400 евра него све ово да се дешава. Него да нас терају на улицу”, каже Жељко.

На причу се надовезује и његов брат Вељко Симић.

“Плаћамо уредно порез, а понуђене су нам паре за које не можемо да купимо ништа у близини. За 66.000 евра ми немамо где, овде је три породице. Квадрат се креће од око 800 до 1000 евра, а не 300 како су проценили. Нашег проценитеља неће да уваже, само свог. Судски процес је у току и они по закону немају право да нас избацују док процес траје, а управо то раде. Било је буквално овако: ми смо проценили, нећеш да узмеш нашу понуду, ми вас сада избацујемо”, рекао је Вељко и додао: “Ако ми сматрамо да та цена није исправна ми не морам да је прихватимо. Други основни суд још увек води поступак. Дошли су пре 5 година, од тада се све вуче и сада долазе и траже да се иселимо пре окончања поступка.”

Њихов адвокат Предраг Савић каже да се “Коридори” понашају недопустиво, као и д аје све што раде против законито.

“То што Коридори раде је ван закона, понашају се као полиција и хоће људе да избаце напоље што је ван сваке памети. Нису им ништа обезбедили, а требало је да имају привремени смештај и да им дају адекватну надокнаду . Упадају као да живимо у 16. веку, сви им испуњавају жеље, показују моћ и мисле да могу свакога да иселе како им одговара. Судски поступак и даље траје, суд још увек није донео одлуку о целом случају, а они се понашају као да јесте”, каже адвокат.

Прочитајте још:  Двери, Заветници, ПОKС и Нови ДСС траже Вучићеву оставку и изборе

Због случаја породице Симић, контактирали смо Зорана Бабића из Коридора Србије од кога смо добили одговор који вам преносимо у целости:



“Пре свега, морамо напоменути да је породици Симић у више наврата предочено да још 3 месеца могу остати у својој породичној кући, која је бесправно саграђена и да ће им бити понуђен адекватан смештај док се правоснажно не оконча судски поступак. Наиме, породици Симић је понуђена вредност у складу са проценом судског вештака, а коју су они одбили. Према закону о експропријацији, уколико се не прихвати понуђена накнада за експроприсани објекат, општински орган управе предмет доставља по службеној дужности суду, што је у увом склучају и учињено, а поступак је у току.”

Такође, породица је обавештена да је у овом тренутку потребно да се на парцели за коју им је исплаћена накнада, измести гасовод који се налази на траси изградње тунела. Породица Симић је обавештена да ће у петак, 5.6.2020. године бити заказано увођење у посед Изводјача радова на делу катастарске парцеле на којој се (не налази кућа породице Симић већ два бесправно изградјена помоћна објекта – пушница и пластеник). Породица Симић одбија да дозволи извођачу радова да започне радове на делу парцеле који је породици исплаћен још 2015. године, због чега је заказано принудно увођење у поменути посед. Уколико би дошло до застоја због бесправно саграђена два објекта иоја се налазе на овом делу парцеле који је, понављамо, исплаћен породици, то би онда утицало даље на могућност подношења одштетних захтева Извођача радова, што би на крају додатно коштало све грађане Републике Србије.”



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бабић “у оставци” прави пут, а три породице тера на улицу

  1. BABA.COKA JE SRPKINJA JUNAK…JEDINA.

    SASRO SU SRBI POSYALI PICKE.BOJE SE ZATVORA.PA BOLJE U ZATVOR NEGO ZIVETI SRAMNO.
    DOTICNOM GOSPODINU KAD”KOKNU CLANA PORODICE…UJESCE SE XA BULJU”ALI BICE KASNO.
    MNOGO SE”KOFERASKI SMRAD OSILIO U OKUPIRANOJ SRBIJI”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *