Суд немоћан: Шарић изврнуо руглу читав правосудни систем

0

Дарко Шарић (Фото: БИА)

Суђење Дарку Шарићу и шеснаесторици оптужених за прање 22 милиона евра, стечених кријумчарењем наркотика, одложено је данас по 27. пут у Специјалном суду у Београду. Одбрана оптужених поново је затражила изузеће тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића, затим републичког јавног тужиоца Загорке Доловац, комплетног поступајућег судског већа, али су сви ови захтеви, као и небројано пута раније, одбијени. Због свега тога, завршне речи у овом вишегодишњем поступку не могу већ месецима да отпочну, па се стиче утисак да је правосудни систем у потпуности немоћан пред овим бројним опструкцијама.

Данашњи претрес у поступку против Шарића одложен је по 27. пут од почетка суђења, а иначе, са изношење завршних речи у овом поступку требало је да крене још септембра 2018. године, међутим то се до данас није реализовало.



Данашње суђење обележила је и свађа између првооптуженог и тужиоца у овом поступку Саше Иванића, кога је Шарић назвао “лоповом који му отима имовину и даје је сведоку-сараднику против ове криминалне групе Небојши Јоксовићу”, због чега је новчано кажњен са 150.000 динара. Између осталог, Шарић је оптужио тужиоца у овом поступку да му са сведоком-сарадником монтира још један поступак, што је тужилаштво негирало.

“Није тачно да је против Дарка Шарића спрема нови кривични поступак”, рекао је тужилац. Ипак, Шарић је на то одговорио да није реч о кривичном, већ о предкривичном поступку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитај још: Немачки посланик: Косово је МАФИЈАШКА творевина, којом из Приштине владају РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ

“Ево, ја ћу све опростити тужиоцу ако је тачно то што каже”, рекао је Шарић.

Прочитајте још:  Због ЕПС-а и Телекома штампамо новац – зато цене астрономски расту

Такође, оптужени Радован Штрбац и Бојан Станојковић отказали су пуномоћје својим адвокатима, због чега је тужилаштво затражило да у односу на њих раздвоји поступак. Ипак, овај захтев је одбијен.

Одбрана отпужених поново је затражила изузеће тужилаштва и судског већа, па се претпоставља да је ово само још један од начина одуговлачења поступка, чији се крај, по свему судећи, не назире. Овоме у прилог иде и чињеница да су адвокати окривљених у више наврата тражили исти захтев, односно изузећа тужилаштва, због чега су претреси небројано пута досад одлагани. Тако је пре само два дана суђење одложено, јер је Шарићев адвокат Дејан Лазаревић постао деда.



Такође, претреси су одлагани и због изостанка адвоката, па се стиче утисак да је реч о опструкцији поступка, али и да је читав правосудни систем немоћан да овај посwтупак ускоро првостепено оконча.

Ипак, није искључено ни да ова опструкција иде у корист и суду и тужилаштву. Наиме, пред Специјалним судом у Београду против Шарића се водио још један поступак, због шверца 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, а у којем је децембра 2018. године осуђен на 15 година затвора. Ипак, овај поступак се тренутно налази на апелацији, односно Апелациони суд у Београду ће почетком јуна наставити да заседа по питању жалби које је одбрана Шарића, али и осталих оптужених, поднела на поменуту пресуду.

Прочитај још: KРИK открива: Рат мафије и везе са хулиганима и врхом државе

Интересантно је да је је то суђење основ за други поступка против Шарића, односно прање новца стеченог кријумчарењем наркотика, а како та пресуда још увек није правоснажно, било би поприлино нејасно како је могуће пресудити у другом.

Прочитајте још:  Курти најавио наоружавање окупираних територија

Подсетимо, Дарко Шарић предао се српским властима 18. марта 2014. године, након вишегодишњег бекства. Поред њега, у овом случају оптужени су Небојша Јестровић, Андрија Kрловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Kостић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Kрстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић. Оптужница окривљене терети да су новац од продаје кокаина, који је набављан у земљама Јужне Америке, пребацивали у Србију преко офшор компанија и уплаћивали на рачуне домаћих предузећа.



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *