Повратак “обавезних мера”: Штаб поново збуњује грађане

3

(Фото Бета)

Док у Србији константно из дана у дан расте број заражених коронавирусом, јавност не зна да ли ће доћи до пооштравања превентивних мера у борби са пандемијом, те су тако грађани остали ускраћени за кључно питање – како ће наш живот изгледати наредних месеци.

Тако се наставила пракса збуњивања грађана, о којој су већ говорили стручњаци попут епидемилога Зорана Радовановића и професора Медицинског фактултета у Београду Горана Белојевића.

Говорећи раније о осцијалацији броја новооболелих, Радовановић истакао да неколико разлога стоји иза тога.

“То је уследило када су мере попустиле, када смо се релаксирали, можда су се и сами грађани превише опустили, али мора да се призна да су добијали контрадикторне изјаве од кризног штаба”, истакао је признати епидемиолог.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С друге стране, професор Белојевић је навео да нема поверења у званичну статистику коју Kризни штаб износи о коронавирусу.

“Ово није грип. Цео кризни штаб прави пројекције на основу грипа, а ово је нова болест”, предочио је Белојевић.

Да овакве сумње стручњака нису неутемељене, потврђују и најановије изјаве оних који би највише требали да уливају поверење грађанима, а који, уместо тога, шаљу контрадикторне поруке.

Иако на одмору, епидемиолог Предраг Kон имао је шта да каже овим поводом. Он је поручио да ће, уколико буде потребно, превентивне мере, које су тренутно на нивоу препорука, бити уведене као обавезне, али да се неће уводити ванредно стање.

“Највећи критичари ванредног стања због цовид 19 и полицијског часа сада су потпуно шокирани скидањем истог. Мере и даље постоје, али су тренутно на нивоу препорука (ако буде потребно биће опет обавезне без ванредног стања). Непоштовање препорука за одржавање дистанце и коришћење заштитне опреме ради заштите изазива шок код оних који су говорили о “неразумним” рестрикцијама, али по мом утиску и код свих који се осећају угрожено и препуштено себи” написао је Kон на свом Фејсбук профилу.

Прочитајте још:  Ово су посланици Европског парламента који су устали против ковид тираније (ВИДЕО)



Ана Брнабић: Не верујем да ћемо поново уводити ванредно стање

Поводом Kонове изјаве, портал Нова.рс је покушао да добије одговор од примијерке Ане Брнабић, која је изјавила да медицински кризни штаб још није имао састанак по том питању и да се није изјашњавао о могућим мерама. Она је додала да ће ’’неке мере бити уведене, уколико буде потребно’’, не прецизирајући о којим мерама је реч, напомињући да неће бити увођења новог ванредног стања.

“Медицински кризни штаб интензивно прати епидемиолошку ситуацију у Србији и на основу тога ће бити предузимане и конкретне мере”, изјавила је премијерка Ана Брнабћ, приликом обиласка радова на изградњи Државног дата центра у Kрагујевцу.

Она је појаснила да 70 или 100 новооткривених случајева коронавируса данас није исто као кад је тај број регистрован у марту или априлу.

’’Ово су сад асимптоматски случајеви који не захтевају хоспитализовање, не повећава се број људи на респираторима, тако да је сад потпуно другачија ситуација него што је била у марту и апилу. Због тога ја немам панику, али ако буде потребно, уводићено неке рестриктивне мере’’, истакла је премијерка.

Она је рекла да је повећање новооткривених случајева заразе последица проширеног тестирања, наводећи да је Србија по броју тестираних грађана на 100 хиљада становника престигла Словенију.

Бомбардовање бројкама, уместо конкретног одговора, тако би се могла описати изјава премијерке, којом је продубљена конфузија и страх грађана о повратку на стање из марта месеца.



Подсећања ради, пре мање од три месеца грађани Србије суочавали су се са строгим мерама карантина које су се односиле на потпуно забрану изласка за старије од 65 година, док је осталима било ограничено кретање током радне недеље и потпуно забрањен излазак из куће током викенда. Из полицијског часа и строгих забрана грађани су ушли у период који би се најбоље описао реченицом “корона нам се никада није ни догодила”.

Прочитајте још:  За Србе на Космету нема мира ни за Бадње вече: Каменован парохијски дом у Витомирици

Брзо попуштање мера допринело је и опуштању људи, што одлично илуструје вожња у престоничком градском превозу, где је ношење маски и рукавица, занемарено једнако колико и забрана седења на сваком другом седишту.

Убеђени да нам корона не може ништа, надлежни су одлучили да немају уопште проблема са одржавањем дербија између Партизана и Црвене Звезде пред више од 16 хиљада људи. Наравно, остатаку Европе и света није промакао овај догађај, а многи су са неверицом гледали у правцу наше земље, тражећи објашњење како су Срби победили корону.

Да смо далеко од победе, говори податак да је већ неколико дана на дневном нивоу имамо више од 50 новозаражених коронавирусом, те да је нагло попуштање мера, уз несавесно понашање дела људи, допринело томе да наредних дана живимо у страху од нових рестрикција. Оно што тренутно највише брине, јесте недостатак одговора оних који би морали да нам кажу како ће наши животи изгледати у времену које следи.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Повратак “обавезних мера”: Штаб поново збуњује грађане

  1. Iranski general je pre par meseci izjavio : Ako ne pobijemo cioniste, ceo svet ce biti unisten !
    Normalno, da nema prodanih dusa da sprovode demonske zamisli, sve ovo nebi uspelo. Pa svi znamo, ali pravimo se da smo francuske sobarice, da sve ove ,,pandemije,, ce trajati dok nas ne zombiraju. Ide vakcina pa cipovanje ! Pa kad ostane negde oko pola milijarde zombija, onda ce jevreji biti zadovoljni, a zombiji nece biti ni svesni svog postojanja ! Mi ne moramo da brinemo, od ozracenih bombi od njih smo vec u nestajanju putem kancera, kremtrejlsa i kodeks alimentarijuma : ne obavezuje proizvođače GMO hrane da je deklarišu kao proizvod genetski modifikovanih organizama. Ima samo jedan nacin da se spasemo, ali to je nama Srbima postalo odavno strano, MOLITVA BOGU, Isusu Hristu, Sinu bozijem i Presvetoj Majci Bogorodici i svima Svetima, Arhandjelima i Andjelima ! Za sada je demonska sila jaca. Evo primera, dok su satrapi vukli nas narod za nos od djindjica, vukatog i pisicke, stotine hiljada ,,Srba,, su bili slozni. Sada kad nam je u pitanju goli zivot, par stotina svesnih! Jos nam preostaje ona narodna, bez nevolje nema bogomolje !

  2. Питам се, питам се, је ли једноставније да ми позатварамо комерцијалисте Биг фарме, или да они поново позатварају све нас?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *