НЕМЦИ ПИШУ: Вучић управља Србијом као приватном компанијом

2

Александар Вучић (Фото: TA Images/Antonio Ahel)

Српска напредна странка на челу са председником Александром Вучићем освојила је на јучерашњим парламентарним “изборима” више од 60 одсто гласова, али, на изборима са убедљиво најмањом излазношћу – 46.8 одсто, нарочито у Београду где је изашло 34,9 одсто. Све ово предвидео је немачки лист Тагес-Анзеигер, који је написао да ће “шеф државе Александар Вучић победити на изборима у недељу, да је гурнуо противнике у зид, а да је његова концентрисана медијска моћ брутална и да земљом управља као приватном компанијом.

Постоје политичари који се боре за победу на изборима. А ту је и Александар Вучић који, очигледно, има само једну бригу: да ли ће у новом парламенту бити опозиције? Шеф државе Србије такође би волео да тамо види неколико политичких противника, како би земљи дао макар површан поглед на демократију – наводи овај немачки лист, додајући да су се у недељу одржали избори.

Kако наводе, победник се унапред знао – Вучићева СНС која континуирано влада од 2012. године, а опозиционе странке бојкотују и тврде да поштени избори нису могући у аутократској држави попут Србије.



Стални гост на телевизији

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Својом концентрисаном медијском снагом, председник користи сва средства да би преварио и лагао. Бивши ултранационалиста Вучић редован је гост на најважнијим телевизијским каналима. Агресивни таблоиди скоро сваки дан упозоравају на нове ратове, крвопролиће, хаос. Али, Србија има “далековидог оца који чува народ од најгорег, према медијској пропаганди”. Вучићеви противници су предмет клевете у медијима у којима се води кампања, а материјал обезбеђују тајне службе, пореске службе, власти, судство, јер Вучић тамо има све под контролом – наводи овај немачки лист.

Прочитајте још:  Уметност преговарања Аце Србина или Ништа за нешто

Вучић је у последњих осам година постао једини владар и забављач Балкана. Kолико самоуверено делује председник у свакодневном политичком животу, посебно је било видљиво током избијања пандемије коронавируса. Прво је смирио своје грађане легендом да се против коронавируса може борити шљивовицом. Kако се број заражених брзо повећавао, Вучић је прогласио ванредно стање, увео полицијски час и старије људе ставио у кућни притвор. У исто време, свакодневно је излазио пред медије и остављао утисак да је сам водио рачуна о свим бригама грађана, наводи Тагес-Анзеигер.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, београдски политиколог Бобан Стојановић рекао је да је Вучић постао лични лекар, виши банкар, градоначелник сваког града и главни уредник свих медија током кризе у корони.

– Он све зна и све разуме. Тако се ствара култ личности човека који наводно никада не спава и често ништа не једе, јер непрестано брани Србију – рекао је Стојановић. Његови следбеници упоређују Вучића са највећим и најлегендарнијим личностима у историји Србије.

Kарташка игра

Поједини министри се усмено сукобљавају са политичарима из суседних земаља. Чим се достигне циљни ниво ескалације, Вучић ступа у корак и смањује тензије. Према политологу Стојановићу, ово је игра која је унапред планирана како би председник могао да се појави Западу као одговоран миротворац, наводи се у тексту.



С обзиром на слабу и спорну опозицију, ЕУ се помирила са ауторитарним Вучићевим системом. У последњем извештају америчка организација Фреедом Хоусе, која мери глобални ниво демократије и људских права, класификовала је Србију као “хибридни режим”.

У предизборној кампањи и током пандемије земља је више личила на кинеску провинцију . Вучић је једнопартијску диктатуру описао као поузданијег партнера од ЕУ. На плакатима у Београду, председник Си Ђинпинг је хваљен као “брат”. Чињеница је да је Србија у Kини купила заштитне маске. Вредност кинеске помоћи није позната. ЕУ је, са друге стране, Србији ставила на располагање 94 милиона евра за решавање кризе, Норвешкој пет милиона, Швајцарској пола милиона.

Прочитајте још:  Издавачка кућа Бошка Обрадовића "Катена Мунди" Обреновиће назива тиранима

Али популистички Вучић воли да игра улогу уцењивача: ако ЕУ не прихвати Србију и друге балканске државе, каже он, они се окрећу беспрекорним демократијама попут Kине, Русије или Турске, наводи Тагес-Анзеигер и пита се да ли Вучић уопште жели да иде у ЕУ, али и наводи да ће Вучић након очекиване победе отићи у Москву да се састане са Владимиром Путином, а онда 27. у Вашингтон, где ће високе делегације из Србије и Kосова преговарати о “Тамповом споразуму”.



Tages-Anzeiger

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “НЕМЦИ ПИШУ: Вучић управља Србијом као приватном компанијом

  1. Браво за нас, тупаве и неодговорне. Када он заврши са Србијом, неће остати камен на камену. После ће нам други бити криви. Коментари постали сувишни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *