ОПРЕЗ, ИНВАЗИЈА KОМАРАЦА У БЕОГРАДУ, ево где их има највише

2

(Фото: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS/ISTOCK/MYCTERIA)

Ових дана готово је немогуће одбранити се од ових крвопија, иако надлежне службе истичу да увелико спроводе запрашивање са земље, грађани се све више жале…

Kиша, па сунце, висока влажност, као и високе температуре – идеални су услови за инвазију комараца.

Због тога је Ове године сезона комараца почела је касније него уобичајено, истиче за “Блиц” биолог Миленка Перић из Сектора екологије и унапређења животне средине ЈKП “Градска чистоћа” Београд.



Kако објашњава, на то су утицали временски услови, првенствено одсуство падавина током зимских и пролећних месеци, због чега су многа станишта комараца остала сува.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Услед повећане количине падавина током јуна дошло је до појаве привремених водених површина у шумама, као и приобалним деловима река. Таква станишта погодују развоју ларви шумских, односно речних комараца, што је условило повећање њихове бројности у протеклих десет дана”, указује Перић.

Додаје да су ови комарци карактеристични за април-мај, а како је због временских услова дошло до померања њиховог развоја, појава шумских комараца преклопила се са активношћу такозваног кућног комарца који је доминантан у овом периоду године.

Прочитајте још:  Болесно: Британка отворено признаје да је две године била у интимној вези са женом, мислећи да је мушкарац



“Досадашњи резултати мониторинга показали су релативно ниску бројност одраслих комараца у периоду март-јун, док је крајем јуна и почетком јула дошло до повећања бројности услед активације поменутих речних комараца. Ови комарци су агресивнији у односу на кућног, јер је њихов убод болнији”, истиче Перић.

Напомиње да код речних комараца на нашем подручју није регистровано да преносе узрочнике болести. Почетком маја започето је сузбијање комараца уређајима са земље.

“Третман сузбијања одраслих форми комараца обавља се са земље и то уређајима за хладно замагљивање и уређајима за термално замагљивање. До сада је урађено укупно 50.000 хектара и третиране су локације на 17 градских општина”, каже она.

Сузбијање је усмерено на делове града уз реке Саву и Дунав, насипе, шуме, парк шуме, гробља, места која су погодна за развој комараца и природна станишта више врста комараца.

За сада, највише комараца има на Палилули, дуж леве обале Дунава, као и у насељима на општинама Сурчин и Земун. За њима следи Нови Београд.



Срећом, досадашњим анализама за сада није забележено присуство вируса западног Нила у испитиваним комарцима.

Ипак, сезона комараца ће потрајати до половине новембра, па се треба на време заштитити.

Симптоми заразе
Подсећају да је грозница западног Нила вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комараца, а главни преносилац је Цулеx пипиенс, врста комарца која је одомаћена и код нас.

Након убода зараженог комарца симптоми болести се јављају за три до 14 дана.

“Већина особа (80 одсто) инфицираних овим вирусом нема никакве симптоме болести. Kод приближно 20 одсто заражених симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код мање од једног процента долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију”,истичу из “Батута”.

Прочитајте још:  Ешерихија коли се најефикасње лечи овим народним напитком: Уринарна инфекција нестаје за 10 дана!



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ОПРЕЗ, ИНВАЗИЈА KОМАРАЦА У БЕОГРАДУ, ево где их има највише

  1. Nema karakterističnog tu. Mogu da budu genetski modifikovani, priča se da su napravili malog droida, mi to ne znamo. Zašto ih ne dovedemo blizu istrebljenja? Island je možda JEDINA država na Svetu gde ih nema!!!! Zapamtite da su bolesnici spremni na SVE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *