Маске код деце у вртићима створиће нови здравствени проблем

1

(Фото: LEMOINE / BSIP / Profimedia)

Препорука Kризног штаба је да и деца морају носити маске – али многим родитељима деце која иду у вртић, а и самим радницима вртића, ова одлука је додатно отежала живот.

За разлику од одраслих, деца немају развијени осећај одговорности, а посебно је оним најмлађима тешко да се навикну да морају да носе маску. Kао и одраслима, и деци је маска често напорна, тешка за дисање, и стално имају потребу да је скидају. Такође знамо да деца узраста до шест година стално додирују лице, а имају и обичај да стављају прсте и разне предмете у уста.

Због свега тога, нове препоруке Kризног штаба додатно су отежале посао у вртићима, а Душанка Тасић, из Удружења приватних вртића, каже и да су непотребне.

“Ми смо затечени, с обзиром на то да су то деца узраста годину до седам година. Што је млађи узраст то је теже да се деца навикну на ношење маске, такорећи непримењиво. Оно што сви заборављају је да у вртић не долазе сваки дан друга деца. То је један колектив који већ има неки свој развијени имунолошки свет. Мислим да су сасвим довољне мере које се већ примењују у вртићима, пре свега мере које се односе на долазак и одлазак деце, мере у колективу, али и високи степен одговорности родитеља, и ту се већ направио леп однос, колико може у овим околностима, јер безбедне средине нема”, говори Тасић за “Нову”.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наша саговорница упозорава да ће обавезне маске у вртићима, уместо веће заштите, довести до већег здравственог проблема.

Прочитајте још:  ЗА ЊУ ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ: Шта вам је Дарија Кисић Тепавчевић поручила из салона лепоте (ФОТО)

“То су бактеријске инфекције, јер маска, која год да се носи, морала бих увек да се мења, чим се овлажи. А то су мала деца, зубићи им расту, балаве…Просто тако је, имају појачан секрет јер им зубићи расту, а и стално имају потребе да стављају нешто у уста. Непримерено је”, објашњава Тасић.

Она говори и да са колегама из других вртића планира да разговара са Секретериијатом за здравство, са којим су, како каже, већ имали одличну сарадњу.




“Апеловаћемо да деца носе маску само док долазе до вртића, односно док су ван тог заштићеног простора. Што су деца старија лакше им је објаснити неке ствари, али за млађе је то атак и јако тешко. Kад им зими ставите заштиту преко уста, настане хаос, јер мала су деца и не знају. Немогуће је пре свега из здравствених разлога то спроводити свих осам до десет сати колико деца проводе у вртићу”, наглашава Тасић.

Најзад, она је имала и поруку за лекаре из Kризног штаба.

“Обраћам се лекарима: иако знам да што више знате више се и плашите последица, исто тако да би они могли да дају препоруке шта да се ради у вртићима, морају да разумеју развојне фазе деце и време које та деца проводе у вртићу. Ја могу да контролишем десеторо деце које имам у групи, то није проблем. Није проблем да ли ће васпитач контролисати да ли је маска на лицу, да ли је мокра или не. Ми говоримо о функционалности маске као методе заштите. Не говоримо шта може да се деси, већ само кажемо да је тај вид заштите, за децу тог узраста, потпуно бесмислен”, закључује Тасић.

Прочитајте још:  Kо је Вучићу давао бројеве телефона заражених пацијената



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Маске код деце у вртићима створиће нови здравствени проблем

  1. necu bre da nosim masku koju neki idiot zarad licnog profiterstva na nagovor drugog idiota tera. Ima strucan tim ljudi koji mogu lepo da objasne a ne mitrovic da doktorima drzi casove medicine i struci razumecu privatne tezge.dalje ta nazovi struka je puna lapsusa od marta da oni su za mene samo gomila cirkusanata koja je naucila neku pesmicu i ko svaba tra la la …..
    maska nije besplatna i ja nemam obavezu da istu kupujem po 500% naduvanoj ceni koja sem toga ne stiti sto kaze direktno szo . Nije objavljena ta odluka ni u sluzbenom glasniku niti verifikovala skupstina koja i ne postoji tako da to ne moze biti zakon no samo preporuka ….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *