Студија у Бразилу показала да хидроксихлорокин није ефикасан

0

(Фото: Депоситион)

Велика студија рађена у Бразилу показала је да је хидроксихлорокин, који је председник Жаир Болсонаро снажно промовисао као терапију за корона вирус, неефикасан за лечење ковид пацијената

Хидроксихлорокин је постао популаран раније у току ове године када се појавила нада да би овај лек против маларије могао да помогне и особама оболелим од ЦОВИД-19. Још од маја влада Бразила је болницама препоручивала да овај лек преписују пацијентима зараженим корона вирусом, а чак и је сам председник ове земље рекао да је узимао хидроксихлорокин као терапију након што је потврђено да је оболео од ЦОВИД-19 почетком јула.

Слично мишљење заступао је и амерички председник Доналд Трамп, који је рекао да би хидроксихлорокин могао да буде од користи за лечење пацијената заражених короном, пише ББЦ.




Међутим, клиничко испитивање великог обима које је рађено на Универзитету Оксфорд у јуну показало је да је хидроксихлорокин неефиксан, након чега је Светска здравствена организација спровела сопствена истраживања о овом леку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сада је до истих резултата дошао и тим научника који су спровели истраживање у Бразилу. Студијом су били обухваћени пацијенти заражени корона вирусом са благим до умереним симптомима болести из 55 болница у овој земљи, укупно 667 њих, а истраживање је показало да лек није ефикасан у лечењу ЦОВИД-19 и да би могао да има штетне нежељене ефекте.

Истраживање је објављено у научном часопису Њу Ингланд џурнал оф медисин (Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине).

Аутори студије су напоменули да она поседује извесна ограничења и да “испитивање не може дефинитивно да искључи нити значајну корист од испитаног лека нити значајну штету”.

Прочитајте још:  ПРЕШЛИ ИГРИЦУ – СЗО најављује крај пандемије у Европи?



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *