“Немачка економија дотакла дно”

1

Немачка економија је дотакла дно с падом бруто домаћег производа у другом кварталу какав није виђен у послератној историји земље.

Ипак, сада почиње успон, оцењује институт ИФО у коментару достављеном Тањугу поводом статистичких података који су јуче објављени.

Према прелиминарним подацима немачког Савезног завода за статистику, БДП највеће европске економије је пао у другом тромесечју за 10,1 одсто на кварталном нивоу, а на годишњем за 11,7 процената, према десезонираним подацима.

“Економија је забележила стрмоглави пад без преседана. Дотакла је дно за време пандемије и сада се враћа расту, мада још увек не на свој пређашњи ниво”, наводи у коментару Тимо Волмерсхојзер, шеф за прогнозе економског института ИФО са седиштем у Минхену.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На нивоу целе године, каже, очекује се да ће домаћи производ Немачке пасти за око пет процената.

“Постепено укидање ограничења довело је до снажног повећања промета у малопродаји у мају, јер су потрошачи обављали многе куповине које су морали да одложе. Производња и продаја су постепено порасли и у другим секторима економије “, додаје Волмерсхојзер.

Поред тога, како напомиње, индекс пословне климе, који израчунава ИФО, значајно се побољшао у последње време у многим компанијама.

“Према тим резулататима, требало би да видимо недвосмислен опоравак у другој половини 2020.”, наводи он.




Волмерсхојзер, ипак, скреће пажњу да се ова прогноза заснива на претпоставци даљег ублажавања ограничења без да оно доведе до поновног распиривања Kовида-19, те на политичким одговорима на епидемију, при чему обе те премисе садрже висок степен неизвесности.

Прочитајте још:  Захарова: Јутјуб себи потписао пресуду

На немачком тржишту рада, како примећује, опоравак је до сада био спор: незапосленост је достигла врхунац у јуну, а њен сезонски прилагођен пад у јулу је био слаб.

Према процени института ИФО, број компанија које користе скраћено радно време такође опада веома споро: та цифра је и дале надпросечна у неколико сектора, посебно у хотелијерству и угоститељству и у производњи.

Док индустрија првенствено трпи због слабе ситуације са наруџбинама, продаја у секторима хране и пића је и даље лимитирана мерама ограничења уведеним због корона вируса, констатује се у коментару ИФО института.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Немачка економија дотакла дно”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *