„Бомба вест”: Београд и Приштина постигли свеобухватни неспоразум

3

(Фото EPA/FRANK RUMPENHORST)

Као да је било ко зна када, а десило се свега пре четири дана, кад је одјекнула „бомба вест“ да је ЕУ припремила коначан ултиматум за Београд чија је суштина: Признати независно Косово и омогућити му чланство у Уједињеним нацијама.

То је, према „ексклузним сазнањима“ требало већ да се обави у четвртак и да Србија буде суочена са једним од највећих изазова у савременој историји.

Шта би са свеобухватним споразумом Београда и Приштине
Наравно, од тога није било ништа, али је остао ехо у домаћој и међународној јавности да би такав захтев Брисела и водећих земаља Европске уније, у виду фамозног „свеобухватног споразума са Приштином“, могао да буде испоручен Србима ускоро.

Ко год да је смислио и пустио тај балон, све стране су имале тренинг или пробу како би се понашале уколико та уцена заиста буде преточена у некакав формалан услов према Србији.

ЕУ је благо демантовала вест, остављајући маневар да таква намера заиста постоји, Приштина је поновила да би они само о томе и да причају, а Београд је јасно поручио да је то за српску страну апсолутно неприхватљиво.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Суштинска препрека да до тога у будућности и дође, заиста постоји, и њу би све стране требало да уваже као реалност и неминовност.




Срби и косовски Албанци већ су постигли историјски, свеобухватни неспоразум. Срби и косовски Албанци имају темељни, цивилизацијски спор, есенцијални раздор који не да не може да се реши „до четвртка“ него је питање да ли може икада.

Прочитајте још:  Бивши шеф ЦИА за Балкан: "Вашингтон се враћа, а Србији предлажем да се одрекне Бриселског споразума и избори за себе"

Спор који се не решава – „до четвртка“

Косовски Албанци верују да злочини њихове ОВК морају да буду награђени добијањем државе на територији Србије, Приштина чак спрема закон за заштиту терориста, док се Београд суђењима својим генералима, комадантима и војницима, суочио са почињеним злом и не тражи награду, али не одустаје од срца свог постојања.

Косовски Албанци не могу да испуне ни једну једину од 60 обавезa којe су преузели у дијалогу са Београдом, а то је формирање Заједнице српских општина на КиМ, док су Срби већ испунили све што је договорено.

Косовски Албанци не могу да поштују ни актуелни договор са америчком Белом кућом да престану са лобирањем за признање њихове лажне државе, док је Београд доследно применио дату реч да ће престати са лобирањем за повлачење признања.




Да не причамо о томе да Срби у косовским енклавама живе у једином резервату у савременој Европи. Да су им и гробља вандалски уништена, а да сваки покушај повратка у свој завичај бива дочекан порукама „добродошлице“ које најављују злочин.
Да не помињемо то да су Албанци спремни да отму историју, утамниче Немањиће, оскрнаве светиње и асфлатирају Дечане.

Да се не осврћемо на албанске певаљке које каче на мреже мапу „велике Албаније“ и тврде и да ајвар припада њиховом народу. На то не би требало ни реаговати јер је за „српску ствар“ одлично да такве естрадне небулозе промовишу ривалску политику.

Срби и косовски Албанци имају дубоки, темељени, егзистенцијални, историјски, антрополошки, цивилизацијски, натполитички неспоразум. То не може де се превазиђе и реши ни вековима, а камоли „до четвртка“.

Прочитајте још:  РТ:Демонстранти у Београду машу заставама ЕУ




Ултиматум у фиоци – мртворођен

Нема те силе, војне, политичке, регионалне, глобалне, која може натерати неког српског лидера и народ да пристану на одустајање од Косова и Метохије, како би добили обећање да ће једног дана ући у ЕУ.

Зато, ако постоји тај ултиматум Брисела, ако је већ написан и чека погодан тренутак да буде извађен из неке фиоке и уручен Београду, добро је да се зна да је тај папир „мртворођен“.

Док се не превазиђе свеобухватни историјски неспоразум Београда и Приштине, нико не би смео ни да помисли да би овај велики међунационални спор могао да се реши – до четвртка.



Предраг Васиљевић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “„Бомба вест”: Београд и Приштина постигли свеобухватни неспоразум

  1. Da li je to istina ili lazna vest koju nekriticki prenosite? Na zalost sajt sputnik cesto favorizuje izjave Milorada Dodika i Aleksandra Vucica koji omeksavaju teren za provodjenje onoga sto zele EU, GB, Merkelova i drugi neprijatelji srpskog naroda. Ako vec zelite, prenesite (prevedite) neki clanak iz razlicitih rubrika ruskog sajta Rossia Today, onosno https://www.rt.com/ ili srpskog sajta http://vostok.rs/

  2. Treba decu I mlade osloboditi pritiska a mi 65+ koji jos imamo snage i da ne budemo egoisti nego patriote i da odlobodimo Kosovo.Ja hocu da se borim za moje unuke,hocu da zive ovde normalno,a Vucic i njemu slicni koji ce biti izabrani me ne interesuju.Treba se udruziti i kako je izjavio glavni nase crkve ono sto je silom uzeto silom se i vraca.Bog nam pomogao.

    1. Слажем се Вукоје, и ја бих. Прво има ту неколико малих цака, што здраворазумских што тактичких. Матори смо бре, да се попнемо и на најмање брдо, а замисли попнеш се некако на то брдо, а онда покрет на друго. Знаш причао сам са човеком који је био млади официр за време оног рата у Хрваткој, дали му јединицу у којој су све били људи преко 40, попели се на неку планину, треба на другу стићи брзо, а они у кукњаву… не што неће, већ не могу. Трећепозивци никада нису добили рат нити су успели да зауставе непријатеља. Е сад да нам сила Божја и буде наклоњена па и добијемо победимо и добијемо Косово, Албанци побегну у Албанију, Косово празно. Ко ће на том Косову да живи црни Вукоје, ко децу прави Вукоје? Ко ће Богу да се у црквама моли? Вукоје да ти кажем, поред све моје жеље и ја бих први узео пушку и на Косово ако ме уопште буду хтели, а млађи сам од тебе. Вукоје да ти кажем, пиши бар ћирилицом за почетак. Држи се своје културе и традиције Вукоје. За децу не знам да ли ти је прошло време, али унуке учи да се Богу моле, да у цркву иду, да им честитост и породица буду на првом месту, да из живота као узор одбаце којекакве профукњаче, криминалце и олош који им се намеће. За почетак довољно, а ако би тако чинио сваки родитељ и васпитач, где би нам реј био. Овако?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *