СЕДАМ рецепата за најчешће летње БОЛЕСТИ шумадијског ТРАВАРА ЖИВКА

0

(Фото: Shutterstock)

Током вишегодишњег рада биолог Живко Славковић из Краљева сакупио је и обелоданио више од 170 рецепата из народне медицине централне Србије.

Рецептуре је бележио у разговору са старим људима Шумадије који су народне лекове сами правили и користили. Рецепти су корисни, разноврсни, а многи су занимљиви, а понки чак и веома необични.

Упаљена бешика

Упаљена мокраћна бешика се лечи чајем од листова пешуна. Кашику першуновог листа прелити са два децилитра кључале воде. Пије се шоља два пута дневно.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рен се из земље вади до поднева и ренда и меша са медом.
Бактерије у мокраћи

Кашику биљке килавице прокувати у 250 милилитара воде, па оставити да одсоји док се не охлади. Процедите и пијте.

Астма

Неалергијска стма лечи се смешом рена и меда. Услов је да рен буде извађен из земље ујутру, пре 12 часова. Рен се изренда и помеша са медом. Деци до 10 година даје се пола кашичице два птуа дневно после чега не треба да једуОдрасли узимају два пут на дан.

Синуси

Код упале синуса помаже клека. Уситне се гранчице и плодови, па се шака биљних делова прокува у литар воде, а онда следи инхалација.




Дијареја

У Шумадији се дијареја заустављала сушеном кутикулом или унутрашњом опном кокошијег желуца. Она се сушила, млела или стругала и узимала један до два пута дневно уз чашу топле воде.

Чај од плодова зове, такође, помаже, а рецепт је кашика се скува у два децилитра воде.

Рак коже

Рак коже је био честа болест код пастира који су често били изложени сунцу. У Шумадији је помагао ризом папрати који се кува док не постане концентра. Процеди се, дода мед и добије једнолична браон смеса којом се машу ранице на кожи пет пута дневно

Прочитајте још:  Ово су предности кафе за функцију мозга

Вашке и крпељи
Против шуге, крпеља и ваши, чобани у Шумадији бранили су се купањем у води у којој је прокуван ризом кукурека, чемерике, кантарион и листови црног лука.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *