Из поверљивих докумената Немачке: Русија ствара војне базе у шест афричких држава

0

Руско возило Бумеранг (Фото: Спутњик)

Русија је „на уговорној основи загарантовала себи“ право на успостављање војних база у шест афричких држава – Централноафричкој Републици, Египту, Еритреји, Мадагаскару, Мозамбику и Судану, наводи се у поверљивом документу немачког министарства спољних послова, који је био на располагање медијима.
Важан аспект напретка Русије у Африци је војна сарадња са режимима, од којих су неки диктаторски.

Према Министарству спољних послова, „од 2015. године Русија је закључила споразуме о војној сарадњи са 21 државом“, сазнаје се на основу поверљивог документа немачког министарства спољних послова, који напомиње да је „пре постојало само четири такве земље на читавом континенту.“

У документу се такође наводи да је „Kремљ“ на уговорној основи загарантовао себи „право на успостављање војних база у шест држава. То су Централноафричка Република, Египат, Еритреја, Мадагаскар, Мозамбик и Судан “.



Поред тога, руска војска је делимично тајна, делом је и званично ангажована у обуци војника одговарајуц́их земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, у Централноафричкој Републици постоји 180 инструктора руске војске. Други део документа каже: „У Русији се годишње обучава око 20 малијских официра.“

Истовремено, у многим земљама није само званична војска Русије укључена и учествује у припремама за дугорочно распоређивање. Пре свега, ради се о приватним војскама, на пример, Вагнер група.

У документу се такође напомиње да је „са тржишним уделом од 37,6%, Русија најважнији добављач оружја за афрички континент“. Следе САД (16%), Француска (14%) и Kина (9%).

Аналитичари немачке владе закључили су да Русија може дати Африци „безбедносне гаранције против“ револуција у боји, а „државе које су благонаклоне према Русији могу помоц́и Русији да ојача своју улогу, на пример, у УН“.

Прочитајте још:  Два украјинска авиона МиГ-29 оборили су руски системи ПВО у области Харков



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *