Kористан, здрав и преукусан: Домаћи ликер од најздравије бобице на свету ће вас распаметити!

0

Shutterstock

Не тако давно сасвим непозната, а данас свеприсутна, аронија је не само извор здравља већ и врло укусан бобичасти плод од кога се могу направити најразличитији деликатеси.

Интензивне љубичасте боје и изгледа који неодољиво подсећа на боровнице, бобице ароније стигле су нам са севера Америке и из сибирских земаља. Обилују састојцима који помажу у борби против инфекција, спречавају старење ћелија, одличан су извор влакана и витамина и незамењиве су за побољшање крвне слике, па су вишеструко корисне за људски организам.

Јесте ли знали да је аронија и супербобица која снижава крвни притисак? Иако је помало горкастог укуса, свакако бисмо је требали што чешће укључивати у исхрану, због мношта њених благотворних дејстава на наш организам.

Бобице ароније могу се јести у свежем стању, али се и прерађују и користе у многим рецептима, од сокова, пекмеза, па све до разних ликера.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ми вам доносимо рецепт управо за прави домаћи, мирисни ликер од ароније.

Потребни састојци:

500 г бобица ароније
350 г шећера
1 л црног вина
150 мл рума
1 комад цимета у кори
2 каранфилића
1 штапић ваниле

Припрема:




1. У шерпу ставите вино, шећер, аронију и зачине, штапић ваниле преполовите, ножем остружите семенке, убаците их унутра, убаците и штапић и ставите да се кува. Kувајте на лаганој ватри око 15 минута све док се шећер потпуно не отопи.

2. Скините са ватре и пустите да се течност мало охлади, затим додајте рум и све измешајте.

3. Излијте у припремљене стерилисане флаше (заједно с бобицама и зачинима), затворите и пустите да одстоји најмање четири недеље. С времена на време мало промућкајте садржај у флашама.

Прочитајте још:  “Турски марш” Нађе из Ужица је химна карантина

4. Служите добро охлађено.



Stil.kurir.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *