(Фото Бета/АП)

Плату добијамо за 40, а радимо 80 сати – тако описују свој проблем са зарадом лекари и медицинско особље ковид болница у Нишу. Уз то додају да координатори који и не улазе у ковид зону добијају и стотине хиљада динара. Министар Златибор Лончар каже да је постојао проблем са исплатама, али да је сада то решено, док из KЦ Ниш не одговарају на питања о платама.

Троје лекара нишког Kлиничког центра јавило се редакцији Јужних вести са притужбом на исплату прековременог рада.

– Плату добијемо за 40 сати, а радимо 80. Зарађују координатори на папиру, пар њих који никада нису ушли у болницу. Међу колегама се говори о стотинама хиљада динара, а нама који дежурамо како нам напишу и колико год да је то месечно, а не како би требало, неће ни то да плате – пишу лекари.

Додају да нико никада није одбио дежурство кадгод се његово име нашло на списку, јер како кажу, пацијенти не смеју да трпе и клинике морају да функционишу.

– Kад добијеш плату, по њој си имао на пример 5 дежурстава радним даном или три радним и једно викендом. А ми имамо и по 8 месечно. Раније су исплате биле реалне – колико радиш и дежураш толико си плаћен – пишу лекари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Исте притужбе, како сам каже, добио је и министар здравља Златибор Лончар, а проблем је настао јер систем који је постојао до појаве пандемије није препознавао такве врсте дежурства.

– Имате лекаре и сестре који раде у ковид систему, али ви у ковид систему не можете да радите дуже од 4 сата, па да правите паузу. Имали смо у једном моменту, то је тачно, да смо могли да исплатимо људима који су дежурали у нон-ковид систему, а да смо имали проблем са исплатом људима којим нисмо могли законски, бирократски да исплатите дежурство јер он фактички није дежурао тих 12 или 24 часа, него је радио 4 сата, па одмарао, па радио… – каже Лончар.

Прочитајте још:  Струка илити брука: Кризни штаб у кампањи за СНС (ФОТО)

То је сада, тврди министар, решено али не појашњава и шта је тачно промењено у систему.

– Али то смо решили како смо решили, да се људима који раде у ковид систему исплати максималан број сати који је могућ за дежурство и не само то, него и стимулација и прековремен рад и све. Ти медицински радници су хероји и јунаци нашег доба и колико год да им дамо то није довољно за оно што они ураде, али то је исправљено и то се рализује и нема више никаквих проблема – закључује министар.

Министар Лончар да је онима који дежурају у нон-ковид систему исплата била редовнија, јер су могли да дежурају по 24 сата што је препознато у закону.

– Недељно дежурство се плаћа око 100 евра у динарској противвредности, а субота нешто мање – рекао је Лончар.

Ипак, није објаснио део који се односи на примања координатора у радним телима здравствених установа, чији су чланови задужени за координацију активности у новој организацији због короне. Остало је питање лекара да ли је тачно и како је могуће да су неки примали и више стотина хиљада динара, а да нису улазили међу пацијенте у ковид болнице.

На то из Kлиничког центра не одговарају од прошле недеље.



Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лекари се жале на неплаћени рад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *