Вучићу, кажи ко је убио српску децу у Пећи?

0

Александар Вучић (Фото: PRINTSCREEN TANJUG)

Први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић је 28. децембра 2013. године саопштио да масакр у пећком кафићу “Панда” нису починили Албанци “како се до тада веровало”.

У том кафићу су 14. децембра 1998. године двојица маскираних нападача рафалима из аутоматског оружја убили Ивана Обрадовића (15), Вукоту Гвозденовића (16), Светислава Ристића (18), Зорана Станојевића (18), Ивана Радевића (24) и Драгана Трифовића (18). Тешко је рањен Владо Лончаревић (18), а лакше Мирсад Шабовић (34) и Никола Рајовић (18).

Вучић је гостујући на ТВ Пинк у емисији “Тешка реч” коју је водио Драган Ј. Вучићевић, шокирао јавност у Србији и породице убијених дечака када је открио тешку истину да тај злочин нису починили Албанци.




– Има много страшних ствари с којима ћемо морати да се суочимо, као на пример убиства Срба у кафићу “Панда” на Kосову и Метохији 1998. године, за која нема доказа да су га извршили Албанци, како се веровало – рекао је тада координатор српских служби безбедности Александар Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Две године касније Вучић је казао: “Бауљамо у мраку. Готово сам сигуран шта се десило у кафићу ‘Панда’, али нема доказа. Нисам сигуран да би наши органи могли да се поносе оним што су тада урадили”.

Ове изјаве су само потврдиле сумње које су већ постојале да су убијање српске деце у пећком кафићу “Панда” организовали државни органи Србије по наређењу тадашњих највиших представника власти.




Међутим, иако се очекивало да ће истрага, која је покренута тек у мају 2016. године, открити ко су налогодавци, организатори и извршиоци овог злочина, све се свело на саслушање тридесетак особа. У јавност никада нису допрли детаљи из започете истраге јер су сви који су саслушавани у Тужилаштву за организовани криминал, упозорени да не смеју јавно износити било какве детаље из разговора са тужиоцем.

Прочитајте још:  Како су комунисти мењали границу Косова после 1945.

Стекао се утисак да је истрага покренута само да би се стишало незадовољство због сазнања да Албанци нису починили злочин и да је стопирана по нечијем наређењу и самог врха државе и безбедносних служби.

Јавност и породице убијених дечака су очекивали да ће управо Александар Вучић, као најмоћнији човек у држави, инсистирати да се открију сви детаљи овог монструозног злочина, међутим, испоставило се да је то било само једно у низу лажних обећања Александра Вучића.



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *