Доктор Несторовић: Зашто нам деци опада ИQ и како то да спречимо?

др Бранимир Несторовић (Фото: Јутјуб)

Узрок је углавном проналажен у мање креативном начину живота, читању књига или писању руком. Не бих се задржавао на доста пута поновљеним доказима да мобилни телефони смањују когнитивне способности мозга.

Можда једино вреди поменути, да слично вреди и за писање руком. Неки мисле да куцкање по тастатури, често у виду скраћеница (нпр.ЛОЛ) или чак само стикера, чини писање руком излишном. Научници са Меркатор института у Kелну су у опсежним студима показали да је неопходно да ђаци користе иписање руку исто као и тастатуру компјутера.

Kако каже директор института Мицхаел-Бецкер Мротзек, писање је фина моторна активност која позитивно утиче на развој мозга. Иако је куцкање на тастатури брже, а и читљивије писање руком има боље ефекте на развој мозга. Kод писања руком, инфоирмације се разлажу на најмање делове, а потом синтетишу у речи и реченице. Kод куцања на тастатури, често постоји и аутокорект, који смањује могућност грешке (али и смањује пажњу). У једном испитивању, једна трећина школске деце у основним шокалама у Немачкој има проблеме да пише руком течне и разумљиве реченице.
Али, једно истраживање из САД (Моунт Синаи Ицахн Сцхоол оф медицине ) и Шведске (Kарлстад Университ) показује много озбиљнији узрок снижења ИQ. У првом оваквом испитивању, показали су да излагање одређеним хемијским призводима током трудноће смањује ИQ у деце узраста 7 година.

У студији су анализирани подаци СЕЛМА студије, где су у 718 трудница мерене концентрације 26 хемијских продуката у свакодневној примени у домаћинству у крви и урину. Најчешће су доказивани озлоглашени бисфенол А, фталати, пестицид. О лошим ефектима хормонски активних супстанци из пластике сам већ писао више пута, као о њиховом негативном утицају на развој пола код мушкараца (који се може доказати скраћењем четвртог прста код дечака). Ово је први пут да је доказан лош ефекат ових хемикалија на развој мозга деце (посебно дечака). Посебно је забрињавајуће да је најлошији ефакат имао бисфенол Ф (који је замена за озлоглашени бисфенол А).

banenestorovic.blogspot.comПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.