Данас је Свети Пантелејмон: За овог свеца се везују бројна веровања, а једну ствар је посебно добро започети

0

Свети Пантелејмон (Фото: Depositphotos/kalinovsky)

Српска православна црква и верници данас обележавају празник Светог Пантелејмона, а за овај дан везују се два веровања.

Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимила, а након што је, како предање каже, једном слепом човеку вратио вид, његово знање и умеће, изазивало је завист бројних лекара, пише Жена.блиц.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђене пред царом Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцелитељске моћи.




Прича о чудима које изводи све више су се шириле, и привлачиле су све већи број људи хришћанству. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушавали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, верује се да имају исцелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.




Један од најлепших манастира на Атосу посвећених је Пантелејмону, а међу ктиторима тог здања био је и цар Лазар.

Делови његових моштију налазе се и у Београду, у Руској цркви на Тамшмајдану, у цркви Свете Петке на Kалемегдану и у храму Светог архангела Гаврила.

На дан заштитника медицине и фармације верује се да је добро кренути на пут јер је Пантелејмон био велики путник. Прича каже да овај светац управља ветровима и да тако наставља своје путовање широм света.

Прочитајте још:  Данас почиње Божићни пост: Потчињавање жеље разуму и вољи, а њих Богу

Верује се и да је данас добро започети неки посао. У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род.



Prva

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *