Још једном храму прети трагична судбина Аја Софије, ова светиња постаје џамија?!(ВИДЕО)

0

Хора, Истанбул (Фото: Јутјуб)

Експерти сматрају да би још једна византијска црква у Турској могла бити претворена у џамију. У питању је храм Христа Спаситеља који се још назива Хора.

Храм је изграђен још у В веку у пољима (Хора) северозападно од тадашњег града, оивиченог Константиновим бедемом. Он је познат по томе што се у њему налазе добро очувани византијски мозаици због чега је унет у списак светске баштине УНЕСКО, наводи портал „Благовест-инфо“.




На размеђу 15 и 16 века, након освајања Цариграда, црква је била претворена у џамију. Турци су је били назвали Карије. Она је то остала све до средине 20 века, када је добила статус музеја. Након тога су били откривени мозаици и фреске, који су била прекривени малтером у периоду када је имала статус џамије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У новембру 2019. године државни савет Турске је донео одлуку да се храм преда под управу Дијанета – ресора за послове религије. Указ из 1945. године по којем је Хора била претворена у музеј је био укинут.

Одлука да се Аја Софија претвори у џамију, изазвала је оправдане сумње неких експерата да исту судбину чека и црква Христа Спаситеља.



blagovest-info. ru

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *