Бабићев брат НЕЛЕГАЛНО гради зграду од 4.000 квадрата и угрожава изворе минералне воде!

1

Зоран Бабић (Фото: Medija centar Beograd)

Kако брат Зорана Бабића зида у Врњачкој Бањи по плану за који је грађевинска инспекција утврдила да је нелегалан, јер угрожава извор минералне воде.

– Ма не могу, бре пријатељу, ништа да ти објашњавам… Одакле ми паре? Па нашао сам! Знаш ли ти како се гради зграда? Ништа се не плаћа, пријатељу. Него дајеш у квадратури. Значи, не треба ти паре уопште! Градитељу дајеш процентуално квадратуру.

Овако је Горан Бабић, брат од стрица Зорана Бабића, првог човека Kоридора Србије у оставци, одговорио на питања БИРН-а о томе одакле му новац за изградњу великог стамбеног блока у Врњачкој Бањи будући да се никада раније није бавио грађевинским пословима, нити је имао неки други уносан бизнис и успешно предузеће.

Педесетосмогодишњи рођак Зорана Бабића свој грађевински првенац подиже на ексклузивној локацији на самом ободу бањског парка, тик уз извориште минералне воде Снежник које се налази у зони санитарне заштите.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бабић зида стамбени објекат од скоро 4.000 квадрата и чак 84 стана, који одудара од архитектонско-урбанистичке целине централног бањског парка, на месту за које је грађевинска инспекција утврдила да је уређено Планом генералне регулације који није у складу са Законом о планирању и изградњи.

Инспекција је утвдила да се дозволе за градњу у зонама заштите изворишта (у којој гради и Бабић), зидају на основу Плана генералне регулације који не садржи елаборат о њиховој заштити, што иначе битно утиче на одређивање правила градње.

Због тога је инспекција предложила министарству да забрани даљу примену Плана генералне регулације, а из Министарства поручују да ће о даљим мерама одлучити након што Уставни суд оцени законитост поменутог документа и додају да је поступак покренут.

Прочитајте још:  МИЛИОН СРБА ВАКЦИНИСАНО Кинези признали да вакцине нису ефикасне!

Иако нема формалне потврде да Зоран Бабић “има прсте” у овом уносном послу, он је редовно обилазио градилиште, а извори БИРН-а из Врњачке Бање кажу да је близак са братом и да важи за човека са великим утицајем у бањи.

Бабић није желео да коментарише наводе о нелегалној градњи.




Планови градње по мери моћних инвеститора

Иако у Просторном плану Врњачке Бање из 2011. пише да је заштита културних добара, градитељског наслеђа и седам минералних извора, међу којима је и Снежник, најважнија за развој бање, стање на терену демантује такав стратешки став.

Позната по туризму заснованом на лековитој води и благој клими, најпознатија српска бања доживела је градитељски бум последњих неколико година који прети да у потпуности промени изглед и амбијент старе и надалекочувене туристичке дестинације.

https://twitter.com/Remoozbg/status/1292534450660794369?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292534450660794369%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fdirektno.rs%2Fvesti%2Fdrustvo-i-ekonomija%2F274328%2Fbabicev-brat-gradi-zgradu-od-4000-kvadrata.html

Ова троспратна зграда ниче у зони препознатљивој по специфичној архитектури и вилама – културним споменицима Врњачке Бање, од којих неке потичу из средине 19. века.

Осим што се не уклапа у амбијенталну целину, овај стамбени објекат налази на свега педесетак метара од једног од најпознатијих и најпосећенијих извора минералне врњачке воде – Снежника, који је због урбанистичког хаоса и неконтролисане градње 2011. године већ био затваран.




У води Снежника тада су се појавиле фекалне бактерије након што је дошло до изливања канализације због прекомерне градње. Објекат који код Снежника гради Горан Бабић надмашио је својом величином све до сада изграђене на тој локацији.

Бабић је грађевинску дозволу за поменути објекат добио у априлу 2019. године.

Против изградње тог стамбеног објекта први се побунио комшија Драган Брђовић који је у пријави навео да „један моћник“ гради објекат по плановима који нису донети ваљано, уз напомену да то отвара могућности за злоупотребе приликом издавања грађевинских дозвола.

Прочитајте још:  Амерички војници на северу Космета

Након добијања ове пријаве, Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја послало је надлежну грађевинску инспекцију да изврши ванредни надзор. Налаз инспекторке Тање Обрадовић практично је потврдио Брђовићеве наводе.



БИРН

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Бабићев брат НЕЛЕГАЛНО гради зграду од 4.000 квадрата и угрожава изворе минералне воде!

  1. Шаблон још од 91 ћаблани без капитала, школе, животног и радног искуства “покуповали” све што багри запало за око, исто и са “инвестицијама”, банкстери преко политичара и родбине, паре од пљачке и дроге улажу у станове које купује народ продајући им јефтино земљу јер су пољопривреду упропастили.
    Када би правосудни систем почео радити свој посао у радно време ни по бабу ни стрицу,
    гамад криминална не би могла доказати ни одакле им легалних 3 евра којим су “купили” шећеране.
    Ваздуплохов уместо да је у затвору преко брата “зида” зграде које банкстери преко
    СНСа убацују у “легалне” токове, то раде у свим градовима Србије преко својих рођа, нико не пита “инвеститоре” одакле им новац а и не мора зна се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *