Да ли ће Белорусија вечерас добити новог лидера?

1

(Фото: Sergei GAPON / AFP)

У Минску су и за данас најављени протести опозиције. Прво су изашли глумци Купаловског позоришта, касније ће кренути штрајкови радника, док се за вече, према неким најавама, спрема велики митинг на којем ће Светлана Тихановска бити проглашена за председницу Белорусије.

Ситуација у Минску је мирна. Продавнице и ресторани раде. Саобраћај нормално функционише, док људи иду на посао.

Интернет и телефонске везе функционишу, али са прекидима.




На телеграм-каналима белоруске опозиције објављен је план данашњих акција у Минску. За пре подне је планирана акција подршке Купаловском позоришту, чији су чланови подржали директора Павла Латушка, који је отпуштен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Глумци и радници у позоришту су саопштили да ће напустити посао, ако њихов захтев не буде испуњен. У позориште је дошао и министар културе земље Јуриј Бондар. Међутим, састанак је завршен без резултата.

Међутим, ово није све за данас. Нешто касније ће се демонстранти окупити испред фабрике „Атлант“, како би подстакли раднике ове фирме да крену у штрајк.




Око подне ће се демонстранти окупити испред затвора, како би честитали рођендан притвореном опозиционару Сергеју Тихановском.

Ипак, главни догађај је планиран за вечерас. У 19.00 ће бити одржан велики митинг на Тргу независности где ће, према неким најавама, Светлана Тихановска, која је према резултатима ЦИК-а на председничким изборима добила 10 одсто подршке, бити проглашена за председницу државе.

Нешто раније је саопштено да би се Тихановска, која се налази у Литванији могла ускоро вратити у Белорусији.

Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Да ли ће Белорусија вечерас добити новог лидера?

  1. A bre braco Rusi, zvani Belorusi, sagledavate li vi razliku ? Vasi izbori ne valjaju i Lukasenko mora da ode, nasi izbori valjaju i vucic mora da ostane ? Ocigledno da su svi ljudi koji su se odrekli Boga, ne samo mi i Rusi, vise neznaju sta je crno, a sta belo, sta je istina, a sta je cionisticka propaganda !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *