МАСKЕ, СОЦИЈАЛНА ДИСТАНЦА, МЕРЕЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: У овим земљама су се ђаци вратили у школе, а то овако изгледа (ВИДЕО)

1

(Фото: Profimedia)

Док се у Србији са нестрпљењем али и зебњом чека први дан нове школске године, осврнућемо се на то како је у другим земљама изгледало поновно отварање школа.

Разлитиче државе су предузеле различите мере, па су негде обавезне маске у учионицама, негде само изван њих, а негде их деца уопште не носе.

Већина се придржава мера друштвеног дистанцирања.

Нова школска година почиње различитих датума у 16 ​​савезних држава Немачке. У неколико северних држава, попут Берлина и Шлезвиг-Холштајна, ученици су се већ вратили у школе; у јужним државама настава се традиционално наставља у септембру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неке државе су маске учиниле обавезним у школама, мада је Северна Рајна-Вестфалија за сада једина држава која захтева ношење маски у учионицама.

Израел је предузео оштре кораке у раној пандемији корона вируса, укључујући озбиљно ограничавање кретања и затварање свих школа. До јуна је добио међународне похвале због спречавања ширења KОВИД-19.




Али недуго након што су школе поново отворене у мају, по постепеном распореду, заједно са обавезним маскама и правилима друштвеног дистанцирања, случајеви KОВИД-19 расли су широм Израела. Међу болеснима су били и школски радници и наставници. Очекује се да се школе поново отворе 1. септембра.

У Индонезији се школе отварају у етапама. Најпре су у деловима земље са мањом заразом у школу кренули средњошколци и старији основци.

У септембру ће у школске клупе сести и млађи ђаци. У индонежанским школама важи да се у одељењу може наћи максимално 18 деце и да држе обавезну дистанцу.




Маске су обавезне и у учионицама. Уколико неко од ученика, наставника или родитеља ученика буде позитиван на KОВИД-19, школа ће се моментално затворити, речено је из министарства.

Прочитајте још:  Светско, а наше: Војска добија ново борбено возило отпорно на мине и ракетне бацаче

Отворене су и школе у појединим америчким државама.

У Мисисипију је обавезно мерење температуре ђацима на улазу, као и дезинфекција руку. Ђаци у Мисисипију обавезно носе маске.

Међутим, упркос мерама, корона вирусом су се већ заразили неки ђаци, па је питање да ли ће школе у тој држави остати отворене и да ли ће се наставити са плановима за отварање школа у другим америчким државама.

Школа је у августу настављена и на острву Хаити. Стручњаци препоручују што чешће прање руку, а Хаити има проблем са снабдевањем чистом водом.

Деци су обезбеђене маске које морају да носе како би се спречило ширење заразе.

Уругвај је до сада добро водио борбу против короне па је међу првима омогућио деци и повратак у школске клупе.

Број деце у одељењима је строго ограничен, старији ђаци обавезно носе маске. Уведен је систем пола-пола па тако ђаци пола времена проводе физички присутни на часовима, а пола времена се укључују онлајн из својих домова.




У Јужној Африци су школе отворене у јуну па је већина поново затворена на месец дана, због раста броја заражених, али се очекује да се све отворе до 24. августа.

Млађе генерације су се вратиле у школске клупе почетком августа.

На снази су неке претходно уведених мера одржавања дистанце између ђака.

Тако у школама у Јоханесбургу деца седе са заштитним визирима и одвојена стакленом преградом од других ђака.



Kурир.рс/Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “МАСKЕ, СОЦИЈАЛНА ДИСТАНЦА, МЕРЕЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ: У овим земљама су се ђаци вратили у школе, а то овако изгледа (ВИДЕО)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *