Човечанство је данас потрошило све обновљиве ресурсе за ову годину

0
(Фото: Pixabay)

Човечанство је данас потрошило све расположиве обновљиве природне ресурсе за 2020. годину, тврде научници, који истичу и да је тај праг ове године достигнут нешто касније него претходне због тога што је пандемија коронавируса успорила неконтролисано трошење природних резерви, преноси СЕЕбиз.

„Дан премашаја (или претеране потрошње)“ (Еартх Оверсхоот Даy) означава дан на који је човечанство ‘потрошило’ све биолошке резерве које је Земља у стању да обнови од године до године, дан који се од 1970-их година догађа све раније, наводи извештај Мреже за глобални еколошки отисак (Глобал Фоотпринт Нетwорк).

Мрежа је израчунала да је та тачка ове године достигнута 22. августа у поређењу са прошлом годином када је досегнута 29. јула, што означава редак случај преокретања тренда након што је пандемија изазвала привремено смањење емисије гасова стаклене баште и сече шума.То представља смањење од 9,3 одсто људског утицаја у односу на прошлу годину.

Али то није нешто што треба славити, рекао је председник мреже Матис Вакернагел, који додаје да „то није последица свесне одлуке, него катастрофе“.

Научници израчунавају када наступа „Дан премашаја“ проучавајући људску потрошњу и потребе за храном, енергијом, простором за домаћинства и путеве, као и капацитет планете за апсорпцију глобалних емисија гасова, наводи Вакернагел.

Према студији, пандемија је изазвала смањење угљен-диоксида од 14,5 одсто у поређењу са годином пре, а сеча шума пала је за 8,4 одсто због очекиваног пада потражње.Научници истичу да је пандемија изазвала велике поремећаје у глобалном систему пољопривреде и на тржиштима, па закључују да је укупни учинак на смањење размера утицаја човечанства на планету мали.

Упоређујући са стварно расположивим обновљивим природним ресурсима на Земљи, мрежа је израчунала да човечанство троши 60 одсто више од оног што се може обновити, односно да би људима било потребно 1,6 наше планете.

„То је као са новцем, можемо трошити више од оног што смо зарадили, али не довека“, упозорава Вакернагел.

Раније овог месеца међународни тим научника израчунао је да би глобална емисија гасова од потрошње угљена, нафте и гаса могла пасти до осам одсто у 2020. години због мера заштите против ширења коронавируса.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.