Шта је то “хибридни модел” који чека студенте од 1. октобра

0

(Фото Танјуг)

Нова академска година на факултетима у Београду треба да почне 1. октобра. Проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат за наш портал каже да ће се око 10. или 15. септембра знати финалан план за почетак наставе на факултетима, а све зависи од епидемиолошке ситуације. Наш саговорник каже да је сада рано за нека коначна решења. У међувремену, уз поштовање свих епидемиолошких заштитних мера, трају испитни рокови, а све је спремно и за други уписни рок који почиње 2. септембра.

“Вероватно ћемо ићи на тај хибридни модел, предавања онлајн, а вежбе у мањим групама уживо. Дефинисаћемо како крећемо, јер ако се ситуација настави овако у позитивном правцу можда дођемо, до тога да код нас нема ковид позитивних, онда бисмо ишли на пуну и класичну наставу. Епидемиолози ће да процене и дају последњу рећ. Око 10, евентуално 15. септембра би требало да буде познато – нисмо могли да имамо финалну одлуку око тога како ћемо од октобра да радимо”, каже Булат.

Према речима нашег саговорника, у Студентским домовима је још увек мањи број студената од уобичајеног и пуног капацитета, али се академци полако враћају, јер након краће летње паузе поново почињу њихове обавезе и полагање испита.




“Студентски домови су јако добро организовани. Они су и у мају, након укидања ванредног стања, јако добро одреаговали. Надам се да ће и овога пута све проћи како треба, мислим да су студентски домови спремни, барем тако делује све ово време”, каже Булат.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Хрватски научник: Вакцинисање људи који су прележали ковид 19 велика превара!

Епидемиолошке мере и процедуре

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” је након укидања ванредног стања и поновног почетка рада факултета издао упутство и све прецедуре којих факултети треба да се придржавају. У међувремену, кажу у Ректорату Универзитета у Београду, није било нових препорука нити смерница.

1. Пре почетка рада факултета, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења.

2. Радници на факултетима и студенти морају бити без симптома који указују на ЦОВИД-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на факултет.




3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

4. Потребно је да послодавац обезбеди довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче. Такође, неопходно је обезбедити и довољне количине топломера и информације где се студенти могу јавити како би у случају да се осећају лоше могли да измере своју телесну температуру.

5. Студенте организовати у мање групе током наставе, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаонама и др. тако да удаљеност између студената буде најмање два метра. Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима.

Прочитајте још:  Daily Mail: Наваљни отрован у Србији

6. Распоред предавања организовати тако да између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили. Препоручије се да се почетак предавања сачека у амфитеатрима или вежбаонама.




7. Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање два метра.

8. Запослени на факултету и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду, уз редовно спровођење мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку, не делити храну.

9. Редовно чистити простор објекта укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола.

10. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

11. Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање отпада (употребљених маски и др). Отпад одлагати у кесу смештену у канти са педалом за ножно отварање или отворене како би се избегло додиривање површине канте. Kесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите

Прочитајте још:  Европски парламент усвојио извештај о Србији

12. Не организовати скупове, прославе и слична дешавања на факултету, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.




13. Препорука је да кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу факултета, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.

14. Потребно је да сви запослени бар два пута дневно, мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на ЦОВИД-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на ЦОВИД-19 запослени треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.

15. У ситуацији појаве сумње на оболевање од ЦОВИД-19 код запосленог, декан те установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.

16. Потребно је да сви запослени на факултетима смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *