Шта је то “хибридни модел” који чека студенте од 1. октобра

0
(Фото Танјуг)

Нова академска година на факултетима у Београду треба да почне 1. октобра. Проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат за наш портал каже да ће се око 10. или 15. септембра знати финалан план за почетак наставе на факултетима, а све зависи од епидемиолошке ситуације. Наш саговорник каже да је сада рано за нека коначна решења. У међувремену, уз поштовање свих епидемиолошких заштитних мера, трају испитни рокови, а све је спремно и за други уписни рок који почиње 2. септембра.

“Вероватно ћемо ићи на тај хибридни модел, предавања онлајн, а вежбе у мањим групама уживо. Дефинисаћемо како крећемо, јер ако се ситуација настави овако у позитивном правцу можда дођемо, до тога да код нас нема ковид позитивних, онда бисмо ишли на пуну и класичну наставу. Епидемиолози ће да процене и дају последњу рећ. Око 10, евентуално 15. септембра би требало да буде познато – нисмо могли да имамо финалну одлуку око тога како ћемо од октобра да радимо”, каже Булат.

Према речима нашег саговорника, у Студентским домовима је још увек мањи број студената од уобичајеног и пуног капацитета, али се академци полако враћају, јер након краће летње паузе поново почињу њихове обавезе и полагање испита.
“Студентски домови су јако добро организовани. Они су и у мају, након укидања ванредног стања, јако добро одреаговали. Надам се да ће и овога пута све проћи како треба, мислим да су студентски домови спремни, барем тако делује све ово време”, каже Булат.

Епидемиолошке мере и процедуре

Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” је након укидања ванредног стања и поновног почетка рада факултета издао упутство и све прецедуре којих факултети треба да се придржавају. У међувремену, кажу у Ректорату Универзитета у Београду, није било нових препорука нити смерница.

1. Пре почетка рада факултета, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења.

2. Радници на факултетима и студенти морају бити без симптома који указују на ЦОВИД-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на факултет.
3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

4. Потребно је да послодавац обезбеди довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче. Такође, неопходно је обезбедити и довољне количине топломера и информације где се студенти могу јавити како би у случају да се осећају лоше могли да измере своју телесну температуру.

5. Студенте организовати у мање групе током наставе, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаонама и др. тако да удаљеност између студената буде најмање два метра. Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима.

6. Распоред предавања организовати тако да између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили. Препоручије се да се почетак предавања сачека у амфитеатрима или вежбаонама.
7. Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање два метра.

8. Запослени на факултету и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду, уз редовно спровођење мере личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70% алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку, не делити храну.

9. Редовно чистити простор објекта укључујући прање и дезинфиковање подова, зидова, врата, столова, столица, квака, прекидача за светло, ручки ормарића, славина и других површина које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70% алкохола.

10. Просторије редовно проветравати уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

11. Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање отпада (употребљених маски и др). Отпад одлагати у кесу смештену у канти са педалом за ножно отварање или отворене како би се избегло додиривање површине канте. Kесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање уз прописане мере заштите

12. Не организовати скупове, прославе и слична дешавања на факултету, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.
13. Препорука је да кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу факултета, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.

14. Потребно је да сви запослени бар два пута дневно, мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на ЦОВИД-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на ЦОВИД-19 запослени треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.

15. У ситуацији појаве сумње на оболевање од ЦОВИД-19 код запосленог, декан те установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.

16. Потребно је да сви запослени на факултетима смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.