Шведски водећи епидемиолог: Ношење маски је “врло опасно”

1

(Фото: Pixabay.com)

Најбољи шведски стручњак за коронавирус упозорио је да је подстицање људи да носе маске за лице „врло опасно“, јер даје лажни осећај сигурности, и не спречава ефикасно ширење вируса.

“Веома је опасно веровати да би маске промениле игру када је реч о ЦОВИД-19”, рекао је Андерс Тенгел, који је надгледао шведску реакцију на пандемију, одупирући се било којем облику закључавања или званичној наредби о обавезном ношењу маски.

„Маске за лице могу бити додатак другим стварима када су друге ствари на сигурном месту“, додао је Тенгел.




“Али, ако почнеш да носиш маску и онда помислиш да можеш ићи међу људе у аутобусима или тржним центрима – то је дефинитивно грешка”, даље је навео.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тегнел је доследно говорио против употребе маски, прошлог месеца изјавивши да „С обзиром да се у Шведској број брзо смањује, не видимо смисла да носимо маску у Шведској, чак ни у јавном превозу.“

„Открића која су добијена маскама за лице су запањујуће слабашна, иако их много људи широм света носи“, апеловао је Тенгел.




„Изненађен сам што немамо више или боље студије које би показале какве ефекте имају маске. Земље попут Шпаније и Белгије учиниле су да њихова популација носи маске, али њихов број инфекција и даље расте ”, изјавио је такође епидемиолог.

Шведска, која није спровела ниједно обавезно закључавање, приметила је да јој случајеви коронавируса и смртни случајеви успоравају.

„То што се Шведска спустила на ове нивое је врло обећавајуће,“ рекао је Тегнел, додајући „Kриве се спуштају, а криве за тешко болесне почињу се приближавати нули.“

Прочитајте још:  Гриловане тиквице са фета сиром

Kао што је Њузвик признао раније овог месеца, стопа смртности од ЦОВИД-19 у Шведској нижа је од оне у Шпанији, Великој Британији и Италији, земљама које су увеле затварање.

Пад шведског БДП-а од 8,6 у другом кварталу 2020. такође је значајно мањи од просека 12,1 који је искусила еврозона, због чега је скандинавска земља у „много бољем стању од остатка Европе“.



Превод: Српски Гласник

Извор: Суммит Неwс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шведски водећи епидемиолог: Ношење маски је “врло опасно”

  1. Prvo ja sam privatnik, proizvodnja, ima se posla, radnika treba platiti, prvo minimalcem se bruka i sam poslodavac, bar ja tako razmisljam.. Ako treba da neko radi a da ne zaradi za pristojan zivot za hranu i racune, necu ni otvoriti radno mesto nego cu ja raditi, a vec ako treba radnik to je min 50 hiljada.
    Nemoj ove komentare kvazi gazdi i poslodavaca da govore kako placamo i doprinose ovo ono, pa da tebi radnik doprinosi, a tvoji troskovi oko doprinosa su mnogo manji jer i taj radnik placa racune i slicno.
    Drzava treba da stane na strani radnika jer time i svoj budzet povecava.. Minimalac od 40 hiljada je ispod normalnog minimalca.
    I jos nesto, budimo realni poslodavci, koliko za taj minimalac radi, 40 casova nedeljno? Pa mi em stedimo na radniku em drzavi jee bi trebalo placati vise.. Radnika nema.. Pa niko vise nece raditi u pekari, trgovini ispod 50 hiljada i vise.. Uvek imaju 8 sati prekovremeno sto je zakonski kaznjivo. Dva dana treba dati radniku ili ce uvek traziti nove i nove radnike i takvi poslodavci su neozbiljni. Ja drzim proizvodnju od 2005, i jos uvek mi isti radnici, trazim takodje zbog prosirenja ali eto, prijavljeni na 52 hiljade i resto na ruke, rad svake druge subote, nedelja, praznici free.. I montaza i proizvodnja sve stignemo. Tako da stim pricama od 40, 45 hiljada ne pije vodu.. Dodju 5,6 meseci, jos ako nema za stalno, ode, ili sam otvori ili nesto ceprka i zaradi vise, to znam sigurno, i uvek ce traziti nove i nove i nista, meni hvala Bogu ide, ima i za mene i oni prezadovoljni.
    Drugo, kazu provakseri i pelenicari za ljude sa slobodnom voljom da su protivnici vakcina… Niko nije protiv vakcina, i nikakvo pravo provakserima i maskasima nije uskraceno niti imaju razlog da se bune.. Mogu primati sta hoce, nositi sta hoce, upravo se ti kako ih neki zovu antivakseri bore i za njihov izbor, to su ljudi koji zele slobodan izbor za svakog… Oces/neces decu pod maskama, ti, vakcinu, lecenje, i sl. U cemu je problem… Bilo gde moze se pricati i za i protiv, ali svaki pojedinac ima osnovno elementarno, prirodno, moralno, bozansko pravo na izbor bilo cega, ne samo lekova, vec i hrane i svega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *