“Деца не знају шта је чесмовача, знају само за свраб и осип”

0
течност

(Фото: Пиксибај)

Од четири пририодна елемента – вода, ваздух, земља и ватра – Зрењанин, за сада, нема проблем само са последњим. Годинама удишу смрад оближње кафилерије, вода из градског водовода је прљавија од оне из Бегеја (који је такође загађен), у суседном селу их гуши смрад из фабрике етил алкохола, а ускоро их очекује и отварање још једне индустрије која ће дотући и оно мало чистог ваздуха који имају: кинеска фабрика гума.

Због потпуно игнорантског ставе свих републичких и покрајинских институција, које су махом директно надлежне за њихове проблеме, и благих покушаја локалне самоуправе, које се своде на куповину политичког мира, Зрењанинцима није преостало ништа друго, већ да на улици траже своја елементарна људска права: право на свеж ваздух, чисту воду и здравље.

“Након више од 600 пријава које су грађани упутили локалној инспекцији за заштиту живорне средине због несносног смрада који се годинама шири из кафилерије “Прекон”, бројним протестним вожњама и другим јавним акцијама, успели смо да издејствујемо привремену обуставу рада кафилерије. Међутим, не сматрамо то победом, јер је обуставе било и раније, али би кафилерија настављала да ради чим се грађани ућуте”, каже за Нова.рс Гојкан Стојиновић, активиста групе грађана “Стоп кафилерији”.




“Прекон”, у власништву компаније за прераду меса “Матијевић” се бави третирањем отпада животињског порекла. У контролисаним условима и уз примену адекватних мера, кафилерија би, према мишљењу Стојиновића, могла да ради, под условом када би се радило по еколошким прописима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблем је што сваки процес прераде животињског отпада мора да траје одређено време. Међутим, с обзиром да “Прекон” нема хладњачу нити магацине у којима би се отпад лагеровао пре третирања, цео поступак се убрзава, што доводи до велике количине страховито непријатних мириса. Једноставно поређење је кување у експрес лонцу: уколико га одмах отворите, из њега ће куљнути пара. Уколико га постепено склоните са шпорета, пустите да се постепено хлади, пара че излазити у знатно мањој количини …”, објашњава Стојиновић, иначе машински инжењер.

Прочитајте још:  Француске власти најављују ограничења у потрошњи воде због суше

Зрењанинци троше десетине хиљада евра дневно за воду

За разлику од овог проблема, који је по мишљену активиста решив уколико би се радило по прописима, проблем зрењанинске фабрике воде је “рак рана”свакој градској власти, али понајвише грађанима.




“Моја деца не знају да је уопште могуће пити воду из чесме. Kао петочланој породици, нама је дневно потребно минимум 10 литара воде дневно, само за пиће и за кување. Најстрашнији су они дани када негде пукне цев (што се догађа пар пута месечно), јер тада нам из славине буквално тече жуто, смрдљиво блато од ког је немогуће орибати и каду, а камоли опрати веш или се истуширати. Ћутали смо годинама, јер како која власт је долазила, обећавала је да ће решити проблем. Довољно је да пустите чесму и видећете како су га решили”, каже једна од активисткиња групе грађана “Стоп кафилерији”, које је, поред чистог ваздуха, одлучно да настави борбу и за чисту воду.

Ако свако од тридесетак хиљада домаћинстава у граду купи балон воде дневно (који кошта евро и више), јасно је да Зрењанинци троше десетине хиљада евра дневно само на воду из продавнице.

Истовремено, они уредно морају да плаћају рачуне за воду, иако су њена боја и квалитет неретко лошији и од оне из загађеног им Бегеја, а количина арсена у њој је драстично већа од дозвољене.

У просеку по домаћинству рачун за воду, која се чак не води ни као техничка, износи око 300 динара. За те паре добијају упропашћен веш, санитарије, а неретко и свраб и осип по кожи. Због недозвољене количине арсена, од 2004. године је у Зрењанину забрањена употреба воде из водовода за пиће.

Прочитајте још:  Драгољуб Бакић: Београђани, ако им ово допустите, Ада ће пливати у фекалијама! (Видео)




Никако до чисте воде

Почетком 2015. Град Зрењанин је потписао уговор за услугу пречишћавања пијаће воде са италијанском компанијом “Группо Зилио”, када је речено да ће Зрењанинци добити здраву воду за осам месеци.

Постројење је пуштано у пробни рад у неколико наврата, али је због техничких проблема углавном престајало да ради, те је Јавно предузеће “Водовод и канализација” од 3. јула одлучило да преузме поново водоснабдевање због проблема с притиском воде у градској водоводној мрежи. Од тада, Зрењанинци у славинама поново имају жуту воду из водовода која садржи арсен.

Директор Водовода Бојан Димкић у јулу је изјавио за Бету да “тренутно у фази изградње новог резервоара и преправке дела постројења за прераду отпадне воде” и да верује да ће “у кратком року обезбедити несметан рад и стабилно водоснабдевање”.



Ана Лалић / Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *