Србија поклања јапанској фирми земљиште вредно 3 милиона евра

0
(Фото: Пиксибај)

Јапанска компанија Тојо тајерс (Тоyо тирес) добиће 637.455 квадратних метара државног земљишта у Инђији за изградњу фабрике гума, вредности 352,8 милиона динара (скоро три милиона евра), наводи се у одлуци Kомисије за контролу државне помоћи.

Вредност земљишта које ће бити отуђено без накнаде Пореска управа је проценила на 553 динара по метру квадратном, а да би добила овај вид државне помоћи, компанија ће морати да запосли 523 радника на неодређено до 2023. године.

То значи да је држава Тојо тајерсу наменила око 5.700 евра неновчане помоћи по запосленом раднику.
Укупно улагање инвеститора у материјална и нематеријална средства за овај инвестициони пројекат биће око 364 милиона евра, а од тога најмање 25 одсто улагања мора бити финансирано из средстава која не садрже било какву државну помоћ.

Поред радних места, инвеститор се обавезао да инвестицију задржи на територији Инђије најмање пет година од дана завршетка пројекта.
Ова јапанска компанија основана је 1945. године у Осаки, а тренутно запошљава око 13.000 радника широм света. Тренутно имају седам фабрика за производњу гума и четири за производњу делова за аутомобиле.

Производња гума чини 85 одсто укупне продаје ове компаније, у асортиману су гуме за путничка возила, камионе и аутобусе, између осталих.

Планирано је да фабрика у Инђији буде центар за производњу гума за европско и руско тржиште.Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.