НЕКО ЋЕ ДА СЕ МЕЊА, НЕКО ДА СЕ ДЕЛИ, А НЕКО ЈЕ “СИГУРИЦА”: Влада Србије још је на чекању, а ево шта се до сада о њој зна

0
извештај

(Фото: http://www.parlament.gov.rs/)

Ко ће бити део нове владе Србије, ко “испада из игре” а ко у њу улази, хоће ли се делити министарства, ко ће бити премијер, а ко водити Скупштину Србије….

Ова и многа друга питања за сада су без одговора који ће, како ствари стоје, уследити у другој половини септембра, односно по окончању састанака председника Србије Александра Вучића у Вашингтону и Бриселу.

– После Брисела ће се све знати. Није тај састанак сам по себи разлог нити значи неку прекретницу, већ је посреди време. Председник Вучић неће стићи пред тај, и пут у Америку, да заврши све послове око консултација и све остало око формирања нове владе, тако да ће то бити приоритет по његовом повратку у земљу – прича извор “Блица”.




Иако су разговори на ову тему почели пре извесног времена, и наставили се консултацијама са сваком странком појединачно, за сада су још без конкретних резултата, односно информација о томе да ли ће нова влада бити само наставак старог партнерства СНС и СПС, или ће се карте овог пута мало промешати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно што је за сада најреалнија опција јесте да у самом врху владе, тачније на премијерском месту, остане Ана Брнабић.

Извор наводи да се и око ове функције вагало али да ће, како ствари сада стоје, она поново бити Вучићев избор за председницу владе.

Да је у најужем кругу, потврдила је и сама Брнабић пре извесног времена, рекавши да је она један од два кандидата за ово место.

Прочитајте још:  НЕ ЗНАМ КАКО САМ ПРЕЖИВЕО ТО МУЧЕЊЕ: Језива исповест Србина ког су заробили албански терористи и спремали да шаљу у ЖУТУ КУЋУ

“Мешање” ресора
Када је у питању изглед кабинета, и ту се спекулишу разне ствари. Међутим, како прича извор, као извесни за останак у влади виђени су актуелни министри Зорана Михајловић, Синиша Мали и Бранислав Недимовић.

– То не значи да неће остати и неки други министри, али за ово троје је готово сигурно да хоће – наводи извор.




Оно где ће врло вероватно доћи до промена, јесу ресори у влади.

– Прича се да би могло да дође до поделе појединих ресора попут просвете и науке, саобраћаја и грађевине, као и да је могуће да поједини министри замене ресоре, односно преузму неке друге – наводи наш извор.

Нови-стари партнери
Још једна непознаница за сада је и то што се са сигурношћу не може рећи да ли СПС, партнер напредњака у протеклих осам година на власти, остаје са њима да и даље сарађује, или одлази у опозицију.

Како прича наш извор, то што су се председник Србије и СНС Александар Вучић и шеф дипломатије и СПС Ивица Дачић пре неколико дана састали и консултовали у вези предстојећег Вучићевог пута у Вашингтон, може да буде наговештај да је стара коалиција и даље у игри.

Уколико буде коалиције са СПС, врло је вероватно да би социјалисти могли да добију место председника Скупштине Србије. Ако се то не догоди, и они оду у опозицију, СНС ће вероватно ту функцију оставити за себе, а да на њу дође највеће шансе има актуелни градоначелник Новог Сада Милош Вучевић – наводи наш извор.




Медији су пре извесног времена спекулисали да би на овом месту могао да се нађе Владимир Орлић, посланик и функционер СНС, али је он за сада именован за заменика шефа посланичке групе у Скупштини Србије.

Прочитајте још:  Србија заинтересована за осетински квас

Питање је да ли ће у њој и у наредном периоду остати Маја Гојковић, која је била на њеном челу протеклих неколико година, с обзиром на то да је изабрана за посланицу. Међутим, спекулише се да би она могла да преузме неко министарство, могуће културе, што је својевремено (2016. године) била једна од опција за њу.

Непознаница је и СПАС Александра Шапића, јер је и ова странка у оптицају као замена са СПС у влади, али и као још једна приде која ће се прикључити старим партнерима.

Албанцима можда место у влади
Пре извесног времена премијерка Србије и функционерка СНС Ана Брнабић рекла је да је њен став да би напредњаци, који иначе имају комотну већину због чега им нико други није ни потребан за формирање власти, можда могли да направе сарадњу са мањинама.

И заиста, о томе се и јесте размишљало, па се дошло до тога да представници Албанаца у Скупштини Србије можда могу да рачунају на једно министарство. Међутим, тренутно су мале шансе за то, јер јер су представници Срба искључени из власти у Бујановцу, и где су власт формирале албанске партије.




И даље постоји добра воља и жеља за сарадњом, па није искључено да добију место у Влади, али ниже од министарског. Остаје да се види какав ће договор бити постигнут – навео је он пре неколико дана.

Ванредни избори одлажу велике промене?
Председник Србије Александар Вучић недавно је поменуо могућност да би са председничким, који падају 2022. године, могли да буду одржани и ванредни парламентарни и локални избори.

Прочитајте још:  Вучићева политичка агонија

– Управо би то могао да буде један од разлога да ипак не дође до великих промена у Немањиној 11, какве су најављиване месецима уназад – наводи се.

Говорећи о влади, Вучић је рекао и да су у оптицају два концепта: проста коалиција или концентрациона влада.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *