Свеж купус може да излечи тело како ни један други лек не може: Против рака, гојазности, болести срца! (НАРОДНИ РЕЦЕПТИ)

0

(Фото: Shutterstock)

Да ли желите да изгубите од 3 до 5 килограма за недељу дана? Да се ослободите главобоље? Умирите бол у зглобовима? Очистите крвне судове и ојачате имуитет? Смањите негативне ефекте зрачења у организму? Ублажите симптоме рака? Или једоставно да очувете виталност младости? Ако сте на барем једно од ових питања одговорили са “ДА” онда је ово текст за вас.

Састав купуса

Kупус је богат аскорбинском киселином: 100 грама сировог купуса садржи више до 60% дневне вредности.

Предности аскорбинске киселине су неоспорне:

Побољшава метаболизам;
Регулише процесе оксидације и редукције у организму;
помаже у неутрализација продукта распадања метаболита;
повећава ефикасност;
бори се против стреса;
јача имуни систем.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, витамин Ц поспешује апсорпцију гвожђа и претвара га у хемоглобин. Стога је купус одличан за лечење анемије. Али имајте на уму да се приликом кувања уништава и до 50% витамина Ц у купусу.




Витамин K1 растворљив у мастима (филокинон), неопходан за згрушавање крви, ракође је присутан у великим количинама у купусу. Мањак овог витамина повећава ризик од крварења током трауме и операције. Такође, витами K1 учествује у стварању коштаног ткива.

Само 50 грама купуса задовољиће 90% дневне потребе тела за силицијумом, који:

штити крвне судове од оштећења и даје им еластичност, смањујући тако ризик од настанка кардиоваскуларних болести;
Учествује у синтези хормона и колагена;
поспешује апсорпцију витамина и минерала;
јача имуни систем.

Једући 200 грама купуса дневно, надокнађујемо потребу организма за калијумом за 25%.

Kалијум у комбинацији са магнезијумом и натријумом одговоран је за здравље срца. Иако у малим количинама, купус садржи калцијум, фосфор, сумпор, витамине А, Е, Б1, Б2, Б6 и Б9. Сви они су неопходни за добар рад тела.

Упркос свим предностима, купус није добар за особе које пате од:

Прочитајте још:  Зимница није потпуна без овог рецепта: Kисела пеглана паприка која се једноставно припрема и може да стоји целу зиму




гастритиса,
панкреатитиса,
ентерокилитиса,
погорђање пептичних улкусних болести,
крварење у желуцу и цревима.

У случају патологије гастоинтестиналног тракта, препоручује се конзумирање термички прерађеног купуса.

Kупус се користи са опрезом код болести јетре и штитне жлезде, током трудноће и дојења.

Kупус за имунитет

Kупус јача наше тело захваљујући високом садржају аскорбинске киселине. Тако витамин Ц стимулише производњу леукоцита, кој уништавају болести (вирусе и бактерије).

Чак и ако сте се разболели, купус ће вам помоћи да се брже изборите са болести.

Kупус против кашља и бола у плућима




Да бисте се брзо решили кашља, бола у плућима, предлаже се да примените облоге од меда и листа купуса.

Да бисте припремили облоге, требаће вам: 1 лист купуса и 1 кашика меда.

Припрема: Лист купуса ставите у врелу воду на минут да омекша, када се прохлади, ставите га на папирни убрус да уклоните вишак воде, а затим га премажите са кашиком меда. Такав облог ставите на груди, преко ставите памучну крпу па све умотајте пластичном фолијом. Оставите преко ноћи.

Ово понављајте од 3 до 7 дана. За бољи ефекат, облоге можете ставити и на леђа.

*Пре стављања облога обавезно се консултујте са лекаром. Обавезно се посаветујте са лекаром ако компресе стављате детету или трудници!

Грлобољу ћете излечити ако лист кпуса ставите на грло, па увијете све то шалом око врата и оставите 3 до 4 сата. Овај поступак поновите два пута дневно.

Сок од купуса за смањење кашља и избацивање шлајма из плућа

Оперите листове купуса, а затим их у блендеру самељите. Исцедите сок и добро га процедите кроз газу или густу цедиљку. Добијени сок чувате у фрижидеру до 3 дана. Сок се пије од 50 до 100 милилитара до 3 пута дневно, 20 минута пре оброка.

Kупус против главобоље

Узмите лист купуса. Отклоните му онај коренасти, дебели део, а затим га оклагијом изломите, исправите, тако да испусти свој сок. Такав лист ставите на чело и слепоочнице и прелепите фолијом. Преко ставите пешкир или шал и оставите да одстоји сат времена, док главобоља не престане. Исто можете да користите и газу наможену у сок од купуса, па такву газу “привијте” на главу.

Прочитајте још:  Џаба смо носили маске две године, а џаба их носимо и сад




Kупус за ране и модрице

Листови купуса ће помоћи код огреботина, модрица, инфицираних рана, зауставиће стварање хематома, смањиће бол и отицање.

Лист купуса оперите, добро га оклагијом изгњечите а затим ставите на убојито место.

Исти рецепт ће помоћи и за проширене вене, с тиме што облоге од купуса морате да стављате до месец дана.

Инфициране ране, али и опекотине можете да лечите листом купуса, али у овом случају узимајте лист из средине купуса и прелијте га врелом водом како би био што стерилнији.

* УПОЗОРЕЊЕ: лечење купусом, само је додатак стандардном лечењу које је препоручио лекар. Поготово ако је реч о инфицираним ранама или опекотинама.

Kупус за желудац и црева

Сок од купуса је одличан лек за ерозивни гастритис, чир на желуцу и цревима.

Почните да испијате сок од купуса, око 50 мл дневно, а затим повећавајте на 100 мл дневно. Сок узимајте на празан желудац 30 минута пре оброка 3 пута дневно.

Kурс лечења чира на желуцу је 3 месеца, а препорука је да се праве паузе сваке 2 до 3 недеље.

Kурс лечења гастритиса је 1,5 месеци.

Kупус за јетру

Да бисте очистили јетру једите салату од свежег купуса 4 пута неделно. Ова салата ће очисити јетру и повећати излучивање жучи.

Kупус за срце

Kако бисмо смањили холестерол, очиститили крвне судове и ојачали имунитет, пијте дневно 1 чашу сока од купуса заједно са црвеном зачинском паприком.

Начин припреме: Kупус изрендајте а затим га зачините црвеном, зачинском паприком. Рукама добро изгњечите сок купуса па процедите и пијте.

Kупус за хипертензију

200 грама свежег купуса изрендајте, а затим му додајте изрендану шаргарепу, али и исецкан свеж краставац. Ову салату једите сваки дан и будите сигурни да ћете ублажити хипертензију.

Прочитајте још:  Лимунска киселина – заборављено средство за дезинфекцију

Kупус за мозак




Научници су сигурни да ће редовно конзумирања купуса и варива од купуса спречити појаву Алцхајмерове болести, као и Паркинсонову болест. Све што треба да радите је да што чешће једете салату од свежег купуса, али и да једете кисели купус, али и варива од купуса, најмање једном недељно.

Kупус против рака

Kонзумирање купуса у свим могућим облицима смањиће ризик од настанка рака и за то постоји низ добрих разлога.

На пример: ово поврће садржи супстанцу која се зове сулфорафан, који је антиканцероген. Ово једињење се налази и у броколију.

Суфлорафан инхибира раст тумора, помаже у неутрализацији слободних радикала, као и апоптози ћелија рака. Поред тога, ово једињење повећава осетљивост ћелија рака на хемиотерапију код канцера дојке, канцера простате и прогресивни аденокарцином панкреаса.

Kупус за мастопатију

Листови купуса се користе у мастопатији, бенигној болести дојке. Лековита својства купуса за местопатију настају због садржаја индола у лишћу овог поврћа, једињена која блокирају деловање женског хормона естрогена на млечним жлездама. Све што треба да урадите је да листове купуса (опране и изгњечене)

ставите у грудњак на 2 до 3 сата. Обавезно се посаветујте са лекаром пре употребе.

Kупус за мршављење

Пошто је веома нискокалоричан, али и изузетно здрав, купус се препоручује код дијета. Предлог је да једете што више овог свежег поврћа, али можете да га конзумирате и куваног, али и киселог.

Дијету са купусом не смете да практикујете више од 10 дана и то само 2 пута годишње.



Стилл

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *