Стварни трошкови изборних кампања три пута већи од приказаних

0
(Фото: Pixabay)

Транспарентност Србија (ТС) указала је данас Агенцији за борбу против корупције на нелогичности у појединим објављеним извештајима о финансирању кампање за избор народних посланика, наводи се у саопштењу те организације цивилног друштва.

ТС наводи да се у извештајима се као збирни трошкови кампање наводе знатно мањи износи него што су износи утрошених средстава наведени у ставци „Приходи“.

Такође, у збиру појединих категорија трошкова, као што су трошкови ТВ оглашавања, што иначе представља и највећи део трошкова, изостављени су значајни износи.




„Тако је, на пример, за листу ‘Александар Вучић – за нашу децу’ наведено да су збирни трошкови око 181 милион, а трошкови ТВ оглашавања 15,5 милиона, колико је кошта закуп термина на ТВ Б92. У извештају, међутим, постоје појединачни трошкови емитовања неколико спотова и огласа, чији је збир већи од 350 милиона, али то није ушло у коначно обрачун трошкова ТВ оглашавања“, наводи се у саопштењу.

Чак је један, појединачлни трошак, означен као „1.2.1 Оглас 1 – Услуге оглашавања – ПОЛИТИЧKИ МАРKЕТИНГ“ већи од збира и износи 186,24 милиона динара.




С друге стране, под ставком приходи види се да је утрошено свих 460 милиона добијено из јавних извора и око 220 милиона сопствених срдстава.

„Слично је са листом СПС-ЈС – укупни трошкови су 62 милиона, иако су побројани појединачни трошкви емитовања спотова и огласа у знатно већем износу – преко 150 милиона, а као збир трошкова ТВ оглашавања наводи се око 3 милиона. С друге стране, у ставци „Приходи“ види се да је утрошено 85 милиона из јавних извора, 8,8 милиона из донација и 3,6 из сопствених извора.“, наводи ТС.



Transparentnost Srbija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.