Стварни трошкови изборних кампања три пута већи од приказаних

0

(Фото: Pixabay)

Транспарентност Србија (ТС) указала је данас Агенцији за борбу против корупције на нелогичности у појединим објављеним извештајима о финансирању кампање за избор народних посланика, наводи се у саопштењу те организације цивилног друштва.

ТС наводи да се у извештајима се као збирни трошкови кампање наводе знатно мањи износи него што су износи утрошених средстава наведени у ставци “Приходи”.

Такође, у збиру појединих категорија трошкова, као што су трошкови ТВ оглашавања, што иначе представља и највећи део трошкова, изостављени су значајни износи.




“Тако је, на пример, за листу ‘Александар Вучић – за нашу децу’ наведено да су збирни трошкови око 181 милион, а трошкови ТВ оглашавања 15,5 милиона, колико је кошта закуп термина на ТВ Б92. У извештају, међутим, постоје појединачни трошкови емитовања неколико спотова и огласа, чији је збир већи од 350 милиона, али то није ушло у коначно обрачун трошкова ТВ оглашавања”, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чак је један, појединачлни трошак, означен као “1.2.1 Оглас 1 – Услуге оглашавања – ПОЛИТИЧKИ МАРKЕТИНГ” већи од збира и износи 186,24 милиона динара.




С друге стране, под ставком приходи види се да је утрошено свих 460 милиона добијено из јавних извора и око 220 милиона сопствених срдстава.

“Слично је са листом СПС-ЈС – укупни трошкови су 62 милиона, иако су побројани појединачни трошкви емитовања спотова и огласа у знатно већем износу – преко 150 милиона, а као збир трошкова ТВ оглашавања наводи се око 3 милиона. С друге стране, у ставци “Приходи” види се да је утрошено 85 милиона из јавних извора, 8,8 милиона из донација и 3,6 из сопствених извора.”, наводи ТС.

Прочитајте још:  Посебне мере за Београд и још два града због пораста броја заражених!



Transparentnost Srbija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *