Стварни трошкови изборних кампања три пута већи од приказаних

0
(Фото: Pixabay)

Транспарентност Србија (ТС) указала је данас Агенцији за борбу против корупције на нелогичности у појединим објављеним извештајима о финансирању кампање за избор народних посланика, наводи се у саопштењу те организације цивилног друштва.

ТС наводи да се у извештајима се као збирни трошкови кампање наводе знатно мањи износи него што су износи утрошених средстава наведени у ставци „Приходи“.

Такође, у збиру појединих категорија трошкова, као што су трошкови ТВ оглашавања, што иначе представља и највећи део трошкова, изостављени су значајни износи.
„Тако је, на пример, за листу ‘Александар Вучић – за нашу децу’ наведено да су збирни трошкови око 181 милион, а трошкови ТВ оглашавања 15,5 милиона, колико је кошта закуп термина на ТВ Б92. У извештају, међутим, постоје појединачни трошкови емитовања неколико спотова и огласа, чији је збир већи од 350 милиона, али то није ушло у коначно обрачун трошкова ТВ оглашавања“, наводи се у саопштењу.

Чак је један, појединачлни трошак, означен као „1.2.1 Оглас 1 – Услуге оглашавања – ПОЛИТИЧKИ МАРKЕТИНГ“ већи од збира и износи 186,24 милиона динара.
С друге стране, под ставком приходи види се да је утрошено свих 460 милиона добијено из јавних извора и око 220 милиона сопствених срдстава.

„Слично је са листом СПС-ЈС – укупни трошкови су 62 милиона, иако су побројани појединачни трошкви емитовања спотова и огласа у знатно већем износу – преко 150 милиона, а као збир трошкова ТВ оглашавања наводи се око 3 милиона. С друге стране, у ставци „Приходи“ види се да је утрошено 85 милиона из јавних извора, 8,8 милиона из донација и 3,6 из сопствених извора.“, наводи ТС.Transparentnost Srbija

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.