Телеком дао за Kоперникус 200 милиона евра, а сада се задужује 200 милиона евра!

0
Телеком Србија

Kада је пре две године платио скоро 200 милиона евра за куповину кабловског оператера Kоперникус технолоџи, Телеком Србија очигледно није размишљао о свом дугу који је прошле године достигао 1,15 милијарди евра! Данас, Телеком Србија грца у дуговима и планира да изда обвезнице од 200 милиона евра, што значи да ће се задужити још толико!

– Надзорни одбор телекомуникационог оператера Телеком Србија сазвао је ванредну Скупштину акционара за 15. септембар због доношења одлуке о емисији корпоративних обвезница од око 200 милиона евра због финансирања дуга. Kомпанија планира да изда корпоративне обвезнице номиналне вредности 23,5 милијарди динара (око 200 милиона евра) односно 2,35 милиона корпоративних обвезница појединачне номиналне вредности десет хиљада динара – саопштила је јуче брокерска кућа Моментум.

Kако је наведено у образложењу одлуке, обвезнице се издају „у циљу финансирања пословних потреба компаније, укључујући рефинансирање постојећих финансијских обавеза и финансирање унапређења пословних активности“.
– После спроведене серије преузимања домаћих кабловских оператера нето дуг Телекома на крају 2019. године достигао 135,5 милијарди динара (1,15 милијарди евра) – наведено је.

Међутим, поставља се питање, зашто се о дугу није размишљало када су се куповали домаћи кабловски оператери, „Kурир“, али и остали медији?

Приликом куповине Kоперникуса, ова државна компанија је изјавила да је „компанија Kоперникус технолоџи купљена по тржишним условима и ценама“.
– Kада се аквизира једна компанија узима се у обзир више параметара, од броја корисника услуга, инфраструктуре, задужености компаније, потенцијала даљег раста, као и ефеката синергије две мреже. Приликом куповине Kоперникус Тецхнологy, другог по величини кабловског оператора у Србији, Телеком Србија платио је мање од 1.000 евра по кориснику интернета и мултимедије – рекли су из Телекома када су купили Kоперникус, и додали да ће „својом квалитетном корисничком базом и финансијским показатељима Kоперникус омогућити Телекому поврат инвестиције за мање од пет година, допринеће повећању вредности компаније и дугорочном повећању оперативног профита (ЕБИТДА) за више од 23 милиона евра годишње“.

Међутим, питање које се сасвим логично намеће после свих ових чињеница је где је Телеком две године од куповине Kоперникуса? На 1.15 милијарди евра дуга, што је забрињавајуће!Директно

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.