Скандал у Румунији – због издвајања новца за дестабилизацију Белорусије

2

У Румунији је избио скандал. Министар спољних послова Богдан Ауреску намерава да додели новац за подршку цивилном друштву и медијима у другој држави. Ово све упркос чињеници да се и сама Румунија суочава са економским проблемима и кризом у области здравства.

Познати новинар «Radio China International» Даниел Томосеј-Дамиан објавио је чланак под насловом: «Румунско Министарство спољних послова саопштило је да Румунија званично постаје извозник нестабилности».

Ове речи шокирају, све оне који су затварали очи, да Румунија одавно то ради: у Молдавији, Србији (на њеном Истоку), али и у Украјини. Изненађење је само да је скандал изазвао министар спољних послова Румуније, Богдан Ауреску, својом објавом на Твитеру.

Самостално и без консултација са парламентом, Ауреску је најавио да ће на неформалном састанку министара спољних послова Европске уније у четвртак «обновити позив на увођење санкција» против Белорусије.

Поред тога, Ауреску је објавио да се румунско Министарство спољних послова налази «у процесу издвајања 100.000 евра за подршку цивилном друштву и независним медијима у Белорусији».

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Најава је шокирала јавност, с обзиром на то да Румунија и Белорусија имају дипломатске односе, амбасаде нормално раде, обе земље су чланице Уједињених нација, те у тим околностима било какву одлуку о наметању санкција од стране Румуније мора донети парламент.

Поред тога, шта значи додела новца «опозицији» и такозваној «независној штампи»? Пре свега, то је мешање у послове друге државе, што је кривично дело, забрањено међународним законима. Даље, када је тако нешто укључено у буџет Министарства спољних послова? Коначно, ко дефинише шта су опозиција и независна штампа?

Прочитајте још:  НАТО ТЕНКОВИ НА НЕКОЛИКО КИЛОМЕТАРА ОД БЕЛОРУСКЕ ГРАНИЦЕ: Шта се дешава? (ВИДЕО)

Заправо, проблема је више. Румунија са својим огромним економским потешкоћама и проблемима у здравственој области, даје новац организацијама за дестабилизацију званичних структура у другој европској држави, чланици Уједињених нација.

Даниел Томосеј не без горчине констатује: «Богдан Ауреску најавио је да ће министарство које он води финансирати организације које желе да сруше режим у Белорусији за 100.000 евра.»

«Другим речима, Румунија се без икаквог разлога меша у отворени сукоб са независном државом, по узору на САД и ЕУ», пише Томосеј.

Његови су страхови оправдани: «Ако једног дана дозволимо мешање у политику друге земље, шта онда можемо очекивати? Да се тако нешто може догодити свим владама које се не свиђају САД и ЕУ!»




Питање које после овог скандала добија на значају је: од када је посао министра спољних послова да меша Румунију у сукобе, у ситуацијама које крше међународне принципе и законе – и још више откад то ради сам, без одлуке парламента?

Према новинару, положај Аурескуа је много чвршћи од оне коју заузима ЕУ: ако је ЕУ умеренија у горе наведеним ситуацијама, као и у односима са Кином или Ираном, онда Румунија није – она ​​следи радикалну линију дубоке државе САД и НАТО-а.

«Играње на своју руку, без обзира на ризик, не може бити улог који је интересантан или користан евроатлантским партнерима, али то може бити демонстрација политичке слабости и кратковидности у XXI веку!» – закључује новинар Даниел Томосеј.



Зоран Милошевић / Балканска геополитика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Скандал у Румунији – због издвајања новца за дестабилизацију Белорусије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *