Новац са конкурса покрајинске владе иде жени Игора Мировића

1

Игор Мировић (Фото: Н1)

Међу пројекатима од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводине у 2020. години, чије је финансирање прошлог месеца одобрио покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачку делатност Зоран Милошевић, нашли су се пројекти у којима су руководиоци истраживања и покрајински званчници и чланови породица функционера владајуће странке, пише ВОИЦЕ.

Између осталог, путем пројеката ће новац добити и Милошевићев колега из Покрајинске владе, секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић (који је доцент на Пољопривредном факултету у Новом Саду) и супруга председника Покрајинске владе Игора Мировића, Вера (ванредни професор на Економском факултету у Суботици).

Од 179 пристиглих пројеката на конкурс који је расписан 15. маја и са буџетом од 29 милиона динара, покрајински секретар Милошевић одобрио је 45 пројеката.




Сваки пројекат добио је око 600 хиљада динара, “послушавши при доношењу одлука искључиво мишљења Стручних савета”, наводи ВОИЦЕ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То значи да секретар није искористио “дискреционо право” из члана 6. Правилника о критеријумима за финансирања краткорочних пројеката, који му дозвољава да одобри финансирање и без мишљења стручног савета “ако је то од посебног значаја за остваривање утврђеног циља финансирања пројекта”.

“Могућност ‘дискреционе’ одлуке покрајинског секретара је наслеђено стање, а мој став по том питању јасно се огледа у чињеници да такву могућност никада нисам искористио”, изјавио је Милошевић.




Секретар је додао су Стручни савети изабрани у складу са одредбама Правилника, “у транспарентном и конкурентном поступку јавних набавки услуга, што им даје пун легитимитет у оцењивању и одлучивању”.

Прочитајте још:  Група грађана блокирала ауто-пут код Аутокоманде, протестују због ситуације на КиМ

“У односу на чињеницу да исти не могу бити руководиоци и чланови истраживачких тимова и да тиме не остварују лични интерес, већ да се руководе научним и моралним начелима, не сматрам као сврсисходно консултовање Агенције за борбу против корупције”, казао је Милошевић.

Агенције за борбу против корупције његовог колегу из Покрајинске владе и супругу председника Владе АП Војводине сматра “интересно повезаним лицима” са доносиоцем одлуке о финансирању пројеката.

Немања Ненадић из организације Транспарентност Србија сматра да су постојали разлози да покрајински секретар затражи савет и мишљење од Агенције за борбу против корупције, управо како би избегао сваки потенцијални сукоб интереса.




Он сматра да би се са свих јавних конкурса могла скинути “вечита сумња у намештање и непристрасност” управо објављивањем свих релевантних информација.

Kонкурс за финансирање краткорочних пројеката био је споран и прошле године, када је Вељко Јовановић са Филозофског факултета упутио захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја, тражећи не само списак одобрених и одбијених пројеката, већ и састав тимова и стручног савета за област друштвено-хуманистичких наука који је оцењивао пројекте.

“Добили смо све, осим састава (истраживачких) тимова, али су била наведена имена руководилаца пројеката. То нам је било довољно да повежемо да су руководиоци пројеката запослени у истим установама, па и на истим одсецима као и чланови стручне комисије”, рекао је научник за Радио 021.




Додаје и да “комично подударање руководилаца и чланова комисије” указује да су приликом оцењивања коришћени ненаучни критеријуми.

Јовановић је прошле године сугерисао да би се сумње у непристрасност стручних савета могле отклонити именовањем професора са других универзитета.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: Европске вредности – не

Слично би се, према његовим речима, постигло и ако би рецензије пројеката биле анонимне, са чиме се слаже и Немања Ненадић.

“Kао што постоје правила за сукоб интереса функционера који доносе формалне одлуке, она морају да постоје и за чланове стручних комисија, које најчешће формално не одлучују већ дају само предлоге, али чији предлози имају пресудан значај за садржај будућих одлука. Поред тога, мора постојати и могућност да они који су незадовољни и сматрају да је комисија пристрасно разматрала предлоге уложе жалбу”, указује Ненадић.



VOICE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Новац са конкурса покрајинске владе иде жени Игора Мировића

  1. Зеленашким зајмљеним парама увозимо лук и пасуљ па тиме хранимо децу коју као једини артикал извозимо на светску пијацу и то у време беле куге.
    За то време “економисти” као мировић и жена му као и остала багра на власти крчме буџет на саме себе преко за њих измишљених будалаштина не би ли напунили џепове, још и још, још … без краја не обуздавајући своју алавост и похлепу.
    Па докле ће им требати још пара? Као и сви политичари када дођу до пара само у јелу трже утеху и натекну као да их је изуједао рој стршљена, а душа празна као сиротињски без струје фрижидер.
    Што више економиста привређивање све уажасније, зајмање код зеленаша све веће, што више правника криминал све већи.
    Само робија до Токија Србију спасава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *