KАД БОЈЛЕР МОЖЕ ДА ЕKСПЛОДИРА KАО БОМБА! Има 3 врсте заштите, али може да вас УБИЈЕ ако не пазите на ове ствари!

0

Foto: Profimedia

Бојлер има три врсте заштите. Тек када све откажу долази до уништења бојлера који у том тренутку представља велику опасност.

Често можемо да чујемо опомене да искључимо бојлер када се туширамо, а страх од квара и експлозије бојлера није неоправдан, тврде стручњаци.

Познато је да бојлер може, у случају експлозије, тешко да вас повреди или убије, што се десило на Чукаричкој падини када је експлодирао бојкер, изазвао пожар и повредио 11 људи, а међу њима и троје деце.




Према речима стручњака, бојлер најчешће експлодира услед неисправности. Онај који је исправан и правилно одржаван никада неће експлодирати, чак и ако се не одржава у беспрекорном стању, будући да има три врсте заштите. Тек када све откажу долази до уништења бојлера који у том тренутку представља велику опасност. Даље се наводи, да у случају неконтролисаног грејања воде, које се може препознати по зујању и кључању воде, које се чује из бојлера, прво што треба да урадите је да прекинете довод струје, уколико и на термометру видите превисоку температуру, под условом да је и он тачан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стручњаци пак, саветујују да се увек, без обзира на то да ли је уземљење добро или не, бојлер угаси пре уласка у каду!




Према речима водоинсталатера Томе Димића, главну опасност у купатилу представљају старе инсталације.

“Обично су у питању инсталације гђе је уземљење веома лоше. Kада прегори грејач у бојлеру, односно, када се истопи све около, унутра остаје жица која греје воду. Kод старих инсталација када грејач “пробије”, бојлер буде под напоном, а склопка не може да “искочи”,објашњава овај водоинсталатер.

Прочитајте још:  Трк у природу! Ове ТРИ БИЉКЕ укониће ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ и уштедети гомилу НОВЦА

Kада склопка не одради свој део посла, према речима Томе Димића, једини проводник струје је – управо човек који се у том моменту налази у кади.

“Тада се кроз воду преноси струја и елекртицитет је распрострањен кроз цело тело, а не само на неке делове тела”, прича водоинсталатер Димић.

Осим струјног удара, опасност када је бојлер у питању, јавља се и у виду експлозије.




Бојлер може и да експлодира

Што се одбране од експлодирања бојлера тиче, Димић објашњава да постоје фактори заштите како до тога не би дошло.

“У бојлеру постоји сигурносни термостат који регулише температуру у бојлеру, односно, када се вода у бојлеру угреје, тај термостат гаси бојлер. Такође, ту је и сигурносни вентил на бојлеру који ако је неисправан не може да пропусти пару кроз себе. Kада бојлер буде пун паре, долази до притиска и тада бојлер експлодира као бомба“, прича Димић истичући да су имали случај гђе је експлозија бојлера избила зидове у купатилу у једном стану на Новом Београду.

Поред бојлера, до трагедије може доћи и када наступи кратак спој између грејалице и бојлера ако су упаљени током туширања.

“Бојлер не може да вас убије када је искључен пошто тада струја не долази на грејач и нема страха да може да експлодира”, каже електричар Неђо Јањић.

До струјног удара долази ако је током купања укључен бојлер који има лоше уземљење.



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *