KАД БОЈЛЕР МОЖЕ ДА ЕKСПЛОДИРА KАО БОМБА! Има 3 врсте заштите, али може да вас УБИЈЕ ако не пазите на ове ствари!

0
Foto: Profimedia

Бојлер има три врсте заштите. Тек када све откажу долази до уништења бојлера који у том тренутку представља велику опасност.

Често можемо да чујемо опомене да искључимо бојлер када се туширамо, а страх од квара и експлозије бојлера није неоправдан, тврде стручњаци.

Познато је да бојлер може, у случају експлозије, тешко да вас повреди или убије, што се десило на Чукаричкој падини када је експлодирао бојкер, изазвао пожар и повредио 11 људи, а међу њима и троје деце.
Према речима стручњака, бојлер најчешће експлодира услед неисправности. Онај који је исправан и правилно одржаван никада неће експлодирати, чак и ако се не одржава у беспрекорном стању, будући да има три врсте заштите. Тек када све откажу долази до уништења бојлера који у том тренутку представља велику опасност. Даље се наводи, да у случају неконтролисаног грејања воде, које се може препознати по зујању и кључању воде, које се чује из бојлера, прво што треба да урадите је да прекинете довод струје, уколико и на термометру видите превисоку температуру, под условом да је и он тачан.

Стручњаци пак, саветујују да се увек, без обзира на то да ли је уземљење добро или не, бојлер угаси пре уласка у каду!
Према речима водоинсталатера Томе Димића, главну опасност у купатилу представљају старе инсталације.

“Обично су у питању инсталације гђе је уземљење веома лоше. Kада прегори грејач у бојлеру, односно, када се истопи све около, унутра остаје жица која греје воду. Kод старих инсталација када грејач “пробије”, бојлер буде под напоном, а склопка не може да „искочи“,објашњава овај водоинсталатер.

Kада склопка не одради свој део посла, према речима Томе Димића, једини проводник струје је – управо човек који се у том моменту налази у кади.

“Тада се кроз воду преноси струја и елекртицитет је распрострањен кроз цело тело, а не само на неке делове тела”, прича водоинсталатер Димић.

Осим струјног удара, опасност када је бојлер у питању, јавља се и у виду експлозије.
Бојлер може и да експлодира

Што се одбране од експлодирања бојлера тиче, Димић објашњава да постоје фактори заштите како до тога не би дошло.

“У бојлеру постоји сигурносни термостат који регулише температуру у бојлеру, односно, када се вода у бојлеру угреје, тај термостат гаси бојлер. Такође, ту је и сигурносни вентил на бојлеру који ако је неисправан не може да пропусти пару кроз себе. Kада бојлер буде пун паре, долази до притиска и тада бојлер експлодира као бомба“, прича Димић истичући да су имали случај гђе је експлозија бојлера избила зидове у купатилу у једном стану на Новом Београду.

Поред бојлера, до трагедије може доћи и када наступи кратак спој између грејалице и бојлера ако су упаљени током туширања.

“Бојлер не може да вас убије када је искључен пошто тада струја не долази на грејач и нема страха да може да експлодира”, каже електричар Неђо Јањић.

До струјног удара долази ако је током купања укључен бојлер који има лоше уземљење.Мондо

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.