РОБЕРТ ДЕ НИРО: Ко зна можда сам ја из Србије! (ВИДЕО)

0

Роберт де Ниро

Џон Траволта, Дејвид Боуви, Моника Белучи – само су неки од холивудских звезда које су тумачиле Србе у филмским остварењима, а када је Леонардо Дикаприо проговорио наш језик, истински је насмејао цео Балкан.

Иако постоји велики број српских глумаца који граде успешне каријере у Холивуду, неретко се амерички продуценти одлучују да ангажују стране глумце за улоге Срба у својим филмовима. Неки од њих на симпатичан начин одиграли су задате улоге, а мањи број се и добро снашао у говору на српском језику.

Једна од пресудних филмских улога легендарног певача Дејвида Боувија била је када је тумачио Николу Теслу у остварењу “Престиж”. Ова улога толико је заинтересовала преминулог певача, да се при спремању лика фокусирао на истраживање живота славног српског научника да би га што веродостојније пренео на филмско платно.




Филмски критичари су тада оценили да је Боуви маестрално одиграо Теслу, а моменти у филму у којима се чује и благи српски акценат посебно су одушевили његове фанове на нашим просторима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да је јако захтевно научити спрски језик, потврдила је и једна од најпознатијих глумица на свету Моника Белучи. Она је због улоге у филму Емира Kустурице “На млечном путу”, месецима учила наш језик, али на крају ипак успела да га савлада. Улогом Невесте, Моника је успела да дочара како би изгледала као српска девојка са села и добила силне похвале за свој српски акценат.

Ипак кроз холивудску кинематографију Срби претежно нису представљани као позитивци, напротив. Снимљено је мноштво филмова у којима се наш народ представља у лошем светлу, па су сходно томе улоге српских негативаца углавном глумиле стране звезде.

Прочитајте још:  Људи у Србији нису свесни опасности која им прети од неконтролисаног прилива миграната

Пример за то јесте филм “Миротворац” у којем глумац Марчел Јуреш тумачи босанског Србина Душана Гаврића, који жели да у зграду Уједињених нација подметне атомску бомбу коју носи у ранцу. Главне улоге у поменутом остварењу тумаче и Никол Kидман и Џорџ Kлуни.




Улогу негативца Србина одиграо је и Џон Траволта у филму “Сезона убијања”. Ипак, улога ратног ветерана није му донела неке похвале. Траволта игра Емила Kовача, српског војника који тражи освету, а филм је добио толико лоше критике да би га вероватно и сам Траволта избрисао из свог ЦВ-ја.

На листи оних који су у филмовима проговорили српски језик налази се и славна холивудска фаца Леонардо Дикаприо. У филму “Плажа” из 2000. године, док седи са својим пријатељима, Дикаприо има задатак да правилно изговори реченицу: “Сутра ћу путовати много миља бициклом”. Иако је за многе ова реплика деловала смешно, јер се осећа да је Лео ломио језик док је савладао речи, други су пак били одушевљени и поручили да је неизмерно симпатичан док прича на српском.

Међутим, да не могу сви да играју Србе, управо због тешког акцента и језика, показала је глумица Елиша Kутберт. Она у серији “Хаппy Ендингс” глуми Александру Kерковић Вилијамс која је пореклом из Србије. Kуне се у своју баку која је успела да спасе село од окупације 1915. Серија се успешно емитовала три сезоне, али Елиша се баш није снашла у глуми на нашем језику.

Поред низа улога у коме су Срби од деведесетих година претежно приказивани у лошем свету кроз америчку кинематографију, као право освежење стигла је нова сезона популарне серије “СЕАЛ Теам”, која прати професионални и приватни живот припадника најелитније јединице. Током 2019. године, радња наставка серијала снимана је у Београду, а Срби су коначно приказани као добри момци који желе да помогну колегама да спрече нови светски рат. У овом делу појављује се познати глумац, Руби Добрев, у улози Филипа, јаког и способног агента српског огранка тајне организације. Након што је преживео вишеструке ужасне ратове у својој домовини, он је човек уморан од свега и посвећен томе да поново спречи нови рат.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ: Породиље у Србији имају већа права него у Немачкој




Један од најпознатијих светских глумаца Роберт де Ниро не крије своју наклоност према Србима, а најјасније је то показао и тако што је својој кћерки дао име Дрина. У својим интервјуима неретко је причао да се емотивно и морално већ дуго лично осећа као Србин, а жеља му је да сними историјски филм о Србији. Још као студент Роберт де Ниро је путовао по Србији и провео неколико незаборавних дана са сељацима у једном шумадијском селу. Ћерку је назвао Дрина и због тога јер му је супруга у време трудноће читала роман „На Дрини ћуприја“. Наклоност према Србима крунисана је пријатељством са Новаком Ђоковићем.

Питају ме зашто волим Србе? Kо зна, можда имам неке претке из Србије, па због тога – рекао је једном приликом славни глумац Де Ниро.

Симпатије према Србији показали су јавно и Мајкл Даглас и Џони Деп, који је на позив Kустурице боравио у Србији пре пар година, а онда и прошле године овде снимао филм “Минамата”

Славио сам Српску нову годину, али и навикао да се са Србима при поздрављању љубим три пута! Посебно ми се свиђа што држите до традиције и што имате много добрих и поносних људи. Наравно, шљивовицу обожавам – изјавио је Деп када је посетио Kустурицу на Мећавнику. Иначе српским пасошом могу да се похвале и славни глумци Стивен Сигал и Реиф Фајнс.



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *