ЗА ДЕТЕ ВАН СЕДИШТА У АУТОМОБИЛУ МОЖЕТЕ И У ЗАТВОР! Ево какве су казне према новом правилнику за вожњу малишана

1
Foto: Shutterstock

На снагу је ступио нови Правилник о безбедносним седиштима, којим се прописује начин превожења деце у безбедносном седишту и услови које оно мора да испуњава.

Правилником, који је објављен у Службеном гласнику, прописано је да безбедносно седиште мора бити хомологовано, односно да најмање испуњава једнообразне техничке услове прописане УНЕЦЕ правилницима 44/03 или 129. Такво седиште мора носити ознаку „Е“, са одговарајућим бројем државе која је издала хомологацију, хомологациони број, назив категорије безбедносног седишта, масу, односно висину детета. Безбедносна седишта деле се у две класе – потпуно (интегрално – може се причврстити сопственим каишевима) и непотпуно (неинтегрално – захтева употребу сигурносног појаса возила).




Безбедносна седишта се, према тежини детета, разврставају у пет група. Према Закону о безбедности саобраћаја, у колима на предњем седишту не сме да се превози дете млађе од 12 година, а у одговарајућем хомологованом безбедносном седишту морају се превозити деца нижа од 135 центиметара.

Kазна за некоришћење ауто-седишта износи 5.000 динара. Уколико се дете превози у крилу на предњем седишту, предвиђена је казна од 20.000 до 40.000 динара, као и пет до седам казнених поена. Највећа казна, новчана од 100.000 до 120.000 динара или минимум 15 дана затвора, предвиђена је уколико се дете превози на месту које није предвиђено за седење.




Групе седишта

л Група 0 – за бебе лакше од 10 кг

л Група 0+ – за децу тежине мање од 13 кг

л Група И – за децу која су тешка од 9 до 18 кг

л Група ИИ – за децу која имају од 15 до 25 кг

л Група ИИИ – за децу тежине од 22 до 36 кг



(Kурир.рс)

1 Коментар

  1. A ко је ишао у затвор због крађе деце у сврхе продаје? НИКО!
    Родитељи као немарни према деци па их треба истребити, али зато држава брине да их нема ( деце ) на све могуће начине ( бела куга доказ ), сатире, уништава породицу, родитељство, образовање, здравство, мала домаћинства, колективни соколарски дух ( шта је то? ) … Даје предност педерлуку, педофилији, чедоморству, отимачини деце, некрофилији, наркоманији, мега пљачки друштвене имовине …

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.