Произвођачи меса у страху због раста цена житарица

0

(Фото EPA-EFE/Olaf Kraak)

Раст цена житарица већ се негативно одржава на сектор сточарства у свету па и Србији и велико је питање колико ће произвођачи меса овакво стање моћи да издрже без подизања цена.

Портал „Агросервис плус”, који прати тржиште ратарских и сточарских производа, спровео je анкету међу фармерима о утицају цене кукуруза и соје на њихову производњу. Како наглашавају, сточаре је погодила вест да је кукуруз достигао цену од 20 динара по килограму, а у неким регионима у Војводини прошле недеље продаван је и по 21 динар, без обзира колику има влагу.




Товљачи свиња израчунали су да је са актуелним ценама кукуруза и сојине сачме производна цена товљеника по килограму – 155 до 160 динара. Они кажу да је сада најважније сачувати присебност и спречити увоз свежег и замрзнутог меса и живих свиња из Хрватске.

– Нажалост, произвођачи јунади кукуруз новог рода са добром ценом употребљавају за већ нараслу јунад. Мало ко од њих има потпуну калкулацију са новом ценом кукуруза. Али јасно је колики је то издатак, јер је у храни, у концентрованом облику, више од 60 одсто кукуруза. Већа цена хранива и зимски услови отежаће тов док власници чекају купца. Цена од 1,90 евра по килограму је задовољавајућа за произвођаче али је купаца недовољно, јер немамо већи извоз – објашњавају произвођачи. Портал наводи да се посебно „товљачи пилића хватају за главу” јер им кланичари и прерађивачи неће прихватити већу цену за 25 до 30 одсто. Наглашавају да њихову производњу највише погађа раст цене сојине сачме, без које нема успешне производње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Америка нуди уступке Приштини ако прими хиљаде Авганистанаца који су за њих радили

Прочитајте још: 


И светски аналитичари предвиђају да ће поскупљење сточне хране највећи утицај имати на живинарство, цене пилетине и јаја. Током последњих неколико дана, раст цена сточне хране за живину у разним деловима света створио је нове проблеме у овом сектору.

Како наводи специјализовани портал Агроњуз, пандемија ковида 19 раније је довела до проблема посебно у логистичком и транспортном сектору, али сада се чини да су купци житарица у различитим деловима света предузели мере предострожности и повећали куповину због релативно сушног периода у Америци и Русији.




Страхује се да би то могло негативно да се одрази на производњу житарица у наредној пољопривредној години.

Краткорочно ово је довело до раста цена сточне хране. Такво стање на тржишту евидентно ће донети добру зараду произвођачима житарица широм света. Стручњаци, међутим, напомињу да би поскупљење готових производа, попут пилетине и јаја (јер живинарство је великим процентом па и до 70 одсто зависно од цене хране) засигурно могло да смањи њихову продају и дугорочно утиче на пад куповне моћи потрошача.

За сада велики произвођачи, попут Бразила, покушавају да се одупру порасту цена живинских производа. Тај отпор, по предвиђању аналитичара „с времено ће се сломити ако цене житарица наставе да расту” и довести до глобалних проблема у живинарству.

Прочитајте још:  Терор се захуктава: Лекарска комора покренула поступак против лекара који су препоручивали „ивермектин“

Прочитајте још: 


С друге стране, поједини стручњаци верују да овакве прилике на тржишту житарица не могу владати вечно. Верују да ће се после жетве на јужној хемисфери, у другој половини 2021. године, цене донекле стабилизовати.

Познаваоци прилика тржишта кукуруза у Србији тврде да није реално очекивати нови раст цене кукуруза, али да су могући спорадични скокови.

За сада је једино сасвим поуздана тврдња да пшенице, кукуруза и соје имамо довољно за домаће потребе и да ће овог рода бити и за извоз.



Ивана Албуновић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *