Држава купује опрему за ковид болнице без јавног тендера, посао само одабраним фирмама

0

Министарство здравља склопило је уговор вредан 1,7 милијарди динара са три компаније за набавку опреме за нове ковид болнице које се граде у Земуну и Крушевцу, одлучивши притом да не примени Закон о јавним набавкама.

Образложење које је дато за заобилажење закона је – зато што се набавља опрема у области одбране и безбедности, пише Данас.

Стручњаци, међутим, упозоравају да је цео поступак, иако се односи на опрему за војне болнице, спроведен без ваљаног правног основа, те да се куповина медицинских уређаја у време епидемије не може посматрати као набавка у области одбране и безбедности
Министарство здравља склопило је уговор почетком октобра са компанијама Магна пхармациа, Драгер техника и Беоласер, које треба да обезбеде комплетну опрему за ковид болнице у Крушевцу и Земуну, а завршетак њихове изградње најављен је за половину децембра. У објашњењу за покретање овог поступка, који је спроведен тако што се Министарство директно и без јавног позива обратило само овим фирмама, стоји члан закона у коме се каже да се његове одредбе не примењују на уговоре у области одбране и безбедности и код којих би откривање података било у супротности са безбедносним интересима Србије.

Изградњом две ковид болнице у Земуну и Крушевцу координира Министарство одбране, али, како истиче програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић, у овом случају није било правног основа да се ова набавка спроведе без примене Закона о јавним набавкама.


Прочитајте још: 


– Наиме, иако је реч о опремању војних објеката за потребе ковид болница, очигледно није у питању набавка из области одбране и безбедности. Уколико је неки део конкурсне документације морао да буде поверљиве природе, то се могло обезбедити одређивањем поверљивости тих информација, а не тако да се набавка спроведе у потпуности без објављивања јавног позива и да се на тај начин надметање ограничи само на фирме које је наручилац желео да позове – каже Ненадић за Данас.

– Пре свега, ово је набавка Министарства здравља. Она се искључиво односи на медицинску опрему и потпуно је везана за пандемију вируса корона, што нема везе са војском. Нема никаквог оправдања да се примени овај део закона јер ова набавка нема никакве додирне тачке са безбедношћу земље – истиче Добрашиновић, подсећајући да се и раније често посезало за неодговарајућим тумачењима закона како би се јавне набавке спроводиле мимо редовне процедуре.

Иначе, набављају се кревети, ултразвучни уређаји, ЦТ скенери, али и респиратори. Министарство здравља није одговорило на питања Данаса због чега се поступак спровео без објаве јавног позива, уз ограничавање конкуренције, као и због чега се набављају респиратори које је Србија раније купила у већим количинама.Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.