Галијашевић: Терористичке ћелије у Аустрији су и војно-политичке структуре које контролише врх Турске

0
Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Још 2013. године у књизи „Тероризам у Аустрији – Беч центар вехабизма у Европи“, аутор Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалниог ислама, упозорио је ту земљу да је Беч постао легло ћелија Ал Каиде и Исламске државе, али и других радикалних исламских група спремних на терористичке нападе!

Књигу су, одмах пошто је изашла, преузели и аустријски безбедњаци. После неколико месеци анализе написаног уследила је велика акција аустријске полиције под називом „Палмира“ у више градова, између осталих у Бечу, где је ухапшено 13 радикалних исламиста и разбијена мрежа регрутовања будућих бораца за ИД и Ал Каиду.

Галијашевић, за „Новости“, каже да ће након терористичког напада који је извео Албанац Кујтим Фејзулај у Бечу, уследити експресна акција аустријских безбедносних служби и целе државе према радикалним исламистима и њиховим ћелијама у том граду.
– Објаснио сам још пре седам година како се злоупотребом невладиног сектора и верских заједница у Бечу организују и финансирају терористичке ћелије у Аустрији. Не говорим о малим изолованим ћелијама већ о војно-политичким организацијама које се контролишу са врха Турске.

– Сигуран сам да је инспиратор последњих терористичких догађаја, како у Аустрији тако и Француској, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Његова веза са Муслиманским братством, чија је радикална политичка идеологија основ свих исламских терористичких организација, само је потврда ове тезе – појашњава Галијашевић.

Иначе, у Аустрији су хапшени и проповедници радикалног ислама са подручја БиХ Неџад Балкан и Мухамед Хафиз Порча. Они су били осумњичени и да су део мреже која је слала младе Аустријанце у Сирију.

Он истиче да су терористичке ћелије које делују у Бечу и Аустрији пре свега поред Турске, повезане и са Балканом.
– Везе радикалних исламиста из Аустрије протежу се до БиХ, Косова, Албаније и Санџака – каже Галијашевић.

Према његовим речима, не треба никако заборавити да је ОВК база за радикалне исламисте који су отишли према Бечу.

– ОВК је прва након рата у БиХ формирала исламистичку структуру на Балкану и даље је развијала – истиче Галијашевић.

Аустрија је, како појашњава, покушала пре неколико година кроз реформе и затварање верских објеката где се ширио радикални ислам да се обрачуна са терористима и стави их под контролу, али очигледно још увек посао није завршен.


Прочитајте још: 


– У Аустрији и даље постоје исламисти који пуне главу младима идејама радикализма и тероризма. Њихова циљна група су млади са Балкана. Када се на ово додају и пропусти око повратника са сиријских ратишта, Аустрија их није на време документовала и хапсила, онда је јасно због чега данас у Бечу има толико опасних радикалних исламиста – истиче Галијашевић.

Он каже и да је Аустрија примила под плаштом миграната многе поражене борце Исламске државе који су побегли из Сирије.

– Очекујем најјачи могући одговор државе. Финансијска котрола биће још јача. Тактички и оперативни кораци се већ предузимају.

Мора се знати да су у Аустрију, пре две деценије, отишли и проповедници и војници. Они су годинама врбовали младе аустријске држављане и они су ишли да ратују у Сирији. Исти ти регрути су, попут Фејзулаја, сада спремни на терористичке нападе.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.