Аспирин као потенцијална терапија за пацијенте са коронавирусом

0

Илустрација, Foto: Wikimedia

Аспирин ће се тестирати као могући третман за пацијенте са коронавирусом у једном од највец́их британских клиничких испитивања, које треба да процени да ли овај лек може смањити ризик од настанка крвних угрушака код ковид-позитивних људи, пише агенција Ројтерс.

Студија под називом “Опоравак” (Рецоверy) истражује низ потенцијалних третмана за пацијенте са вирусом, а рекли су да ц́е у испитивање укључити и аспирин који се често користи као разређивач крви.

“Постоји јасна основа за веровање да би аспирин могао бити користан, а безбедан је, јефтин и широко доступан”, рекао је Питер Хорби, један од главних научника у испитивању.




Пацијенти заражени коронавирусом имају вец́и ризик од настанка крвних угрушака због хиперреактивних тромбоцита, ц́елијских фрагмената који помажу у заустављању крварења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аспирин је антитромбоцитно средство и може смањити ризик од угрушака.

Очекује се да ц́е најмање 2.000 пацијената добијати 150 милиграма аспирина дневно, заједно са уобичајеним третманом ЦОВИД-19.


Прочитајте још: 


Подаци тих пацијената упоредиц́е се са најмање 2.000 других пацијената који примају само стандардну терапију коронавируса.

Утврђено је да мале дневне дозе аспирина смањују ризик од одређених карцинома. Kао средство за разређивање крви, повец́ава ризик од унутрашњих крварења, а узимање превише у дужем временском периоду повезано је са оштец́ењем бубрега.

Прочитајте још:  У Хрватској почела вакцинација деце од пете године против короне

Остали третмани који се испитују у суђењу укључују уобичајени антибиотик азитромицин и коктел антитела компаније Регенерон који се користио за лечење симптома председника САД-а Доналда Трампа.



Ројтерс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *