ФАО: Цене хране у свету расту већ пети месец

0

Цене хране расту већ пети месец заредом, што указује на постепени опоравак од шока који је изазвала пандемија, саопштила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Индекс цена основних прехрамбених производа у октобру порастао на просечних 100,9 бодова, највише од јануара. То је за 3,1 бод више у односу на ревидирану вредност у септембру.

Цене житарица су претходног месеца скочиле за 7,2 одсто у односу на септембар, а у поређењу са октобром прошле године за 16,5 одсто, како наводи ФАО.

Извозна цена пшенице порасла је због смањене понуде, док су цене кукуруза достигле највиши ниво у више од шест година, услед велике потражње из Кине.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цене сточног јечма и сирка такође су порасле, док је пиринач знатно појефтинио, преноси Вечерњи лист.

Цене шећера у октобру повећале су за 7,6 одсто у односу на септембар, услед очекиваног пада производње у Бразилу и Индији због оскудних падавина.

Индекс цена млека и млечних производа се у октобру повећао за 2,2 одсто, највише због поскупљења сира.

Цене биљних уља увећале су за 1,8 одсто, услед поскупљења палминог и сојиног уља, док су цене уља репице нагло пале због неизвесне потражње у Европској унији.




У октобру су једино пале цене меса за 0,5 одсто у односу на септембар, након што је Кина увела забрану на увоз свињетине из Немачке због потврђених случајева афричке свињске куге.

ФАО наводи да су жетве житарица у свету на путу да у 2020. години достигну рекорд, иако су прогнозе додатно смањене на 2,75 милијарди тона. Чак и у том случају био би забележен рекорд и повећање у односу на прошлу годину за 1,6 одсто.

Прочитајте још:  Преминула Исидора Бјелица

Организација прогнозира да ће потрошња житарица у сезони 2020/2021. износити 2,745 милијарди тона, што би представљало повећање за 1,9 одсто у односу на 2019/2020, преноси Танјуг.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *