Тачи и Шиптари спремни на све: Почела застрашивања, долазили до ликвидације сведока њихових злочина?

0

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Очигледно је да, због свега што се раније дешавало, постоји реалан разлог за забринутост. Само у процесу против Харадинаја је својевремено нестало 40 људи, кажу стручњаци.

Чврстина оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других најмоћнијих и најокрутнијих фигура терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) одлучујуће зависи од личне сигурности сведока тужилаштва и отпорности на све веће притиске да одустану од сведочења. Заштита сведока у овим процесима је круцијална, с обзиром на тежину злочина и ранија искуства када су оптужнице против крвника падале због жестоких претњи сведоцима и њиховим породицама, али и њиховог нестанка, па чак и ликвидације.

Адвокат Томислав Вишњић, који се у Хашком трибуналу бавио злочинима почињеним на КиМ, каже да постоје реални разлози за забринутост за безбедност сведока:




– Већ су одређени подаци доспели у јавност и то очигледно показује да постоји нека врста притиска. Питање заштите сведока почива на два нивоа. Њихова безбедност мора да се обезбеди док су код куће и у време сведочења, које може да буде у Холандији. Постоји посебна служба Трибунала, која мора координисано да ради с локалном полицијом на територији где сведоци живе. Очигледно је да, због свега што се раније дешавало са сведоцима, постоји реалан разлог за забринутост. Приметио сам да су одбране нових оптуженика координиране, воде се из једног центра и ту неће бити никаквих искакања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
КРАСНИЋИ У ХАГУ: Нисам крив, државу смо стварали са САД, ЕУ, и УН

Тешка злодела у оптужници: убијали, злостављали и мучили стотине Срба

Прочитајте још:  Шиптарске форе! Македонска полиција раскринкала Куртија: “Није било покушаја атентата”

Бивши официри ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи оптужени су пред судом за злочине ОВК у Хагу за злодела почињена у 34 нелегална притвора на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999. године. Оптужница у 10 тачака Тачија и остале терети за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење, притварање, мучење и окрутно поступање.

Адвокат Бранко Лукић подсетио је недавно у емисији „Усијање“да је у процесу против Рамуша Харадинаја нестало око 40 сведока.




– Реална је опасност да дође до елиминације сведока. Врло је тешко осудити неког без правих сведока – упозорио је Лукић.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун за наш лист каже да нам искуство случаја Харадинај говори да треба бити изузетно опрезан: – Тачи и остали се суочавају с веома озбиљним оптужбама и нема сумње да ће покушати, ако ништа друго, да компромитују сведоке. Све ово захтева велики опрез, јер се зна како функционише албанско друштво. Могући су различити незаконити притисци на сведоке и њихове породице у виду упозорења, застрашивања, понуде за нагодбу и слично.

Добри услови, али… Жале се на цену позива

Иако су услови у Специјалном суду у Хагу, где се тренутно налази седам бивших припадника ОВК, добри, неке трошкове плаћају сами затвореници, пише Газета експрес.


Прочитајте још: 

Прочитајте још:  Страшно племе доклен ћеш спавати

Породица заменика председника организације ратних ветерана ОВК Насима Харадинаја навела је да је до сада Харадинај на телефонске позиве потрошио око 500 евра и да су позиви ка Косову веома скупи.


[table id=1 /]




Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *