Због којих дугова вам извршитељи могу доћи на врата, кад застаревају комунална потраживања

1
(Фото: mpravde.gov.rs)

Законом о извршењу и обезбеђењу који се примењује од 1. јануара ове године предвиђена је потпуна заштита породиља и деце тако што ће бити изузета од извршења сва примања којима се уређује финансијска заштита породице. Све оно што држава даје као социјално давање не може да се наплати у извршном поступку већ преко осталих рачуна у које ће извршитељи имати увид.

Гостујући у Јутарњем програму Јелена Дуњић, заменик председника Удружења судија и тужилаца Србије, каже да се, у поступку извршења, од плате која не прелази износ просечне нето зараде може узети једна трећина, а када је реч о минималној заради може се узети једна четвртина.

Према њеним речима, поред комуналних услуга, грађани могу бити утужени за разна дуговања као што су каско осигурање, кредит у банци, кредитне картице, неплаћени вртићи, односно где год постоји уговорни однос и обавеза једног лица.
Потраживања комуналних услуга уколико није покренут поступак, додаје Дуњић, застаревају за годину дана.

„Уколико нисте платили рачун за на пример октобар 2018. године, уколико није покренут поступак, предлогом за извршење до октобра 2019. тај рачун не може да буде наплаћен. Има јако велики број предмета који су застарели, и у сваком конкретном случају треба ценити ту ситуацију“, објашњава заменица председника Удружења судија и тужилаца.


Прочитајте још:


Једна од новина измена у Закону о извршењу и обезбеђењу је да се неће продавати станови за дуговања за комуналне услуге испод 5.000 евра.

„Јавни извршитељ је дужан да пронађе средства која ће најмање неповољно утицати на дужника“, истиче Дуњићева.

На питање зашто камате нису могле да буду отписане због прекорачења разумног рока суђења (три године) Јелена Дуњић каже да суд одлучује о целокупном дугу и не може да отписује камате на тај начин.
„О суђењу у разумном року се одлучује у другом поступку у коме одлучују Председник суда и у сваком конкретном случају се цене разлози да ли је дошло до повреде права на суђење у разумном року“, објашњава заменица председника Удружења судија и тужилаца.

„Није нужно да је суд крв за то, имате ситуације где дужници избегавају пријем писмена и онда се тај поступак пролонгира“, додаје Дуњићева.

У којим случајевима се поступак извршења обуставља?
Поступак се обуставља у суду уколико извршни поверилац повуче предлог, уколико се изјави жалба на решење о извршењу и суд преиначи одлуку, објашњава Јелена Дуњић.

Додаје да и извршитељи могу по службеној дужности да обуставе извршни поступак у ситуацијама ако странка премине, ако правно лице престане да постоји, уколико потраживање не може да се намири или уколико је немогуће извршење услед пропасти уствари предмета извршења.


Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!РТС

1 Коментар

  1. Тако је то кад се живи у картел земљи где је држава замрзнута а институције преузела мафија..Нигде у свету не постоји овакв насилни вид пљачке и отимања са аминовањем суда. Што ће нам онда судови и тужиоци. Да нам суде и пресуђују кад вређамо велеиздајника. Све сами пљачкаши. Сетимо се колика је била цифра да се добије дозвола за рад тих отимача. Нису смели по закону да раде док немају своју комору. Они су радили 2 године па тек онда формирали комору а та комора је исто што је код мафије „кумство“.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.