Плави људи из Kентакија: Да ли је ово најчуднији медицински случај на свету? (ВИДЕО)

0

Foto: Printscreen/youtube/ Ghost Town Podcast

Прича о породици Фјугејт, такозваним “плавим људима из Kентакија” је једна од оних у које је тешко поверовати. Елизабет и Мартин Фјугејт који су живели у граду Хазард у Kентакију, у раном 19. веку, су обоје били носиоци рецесивног гена који изазива метхемоглобинемију, обољење због којег кожа добија плавичасту нијансу. Четворо од њихово седморо деце имало је овакву промену пигментације коже.

Иако су због тога изгледали болесно, овај ген није утицао на њихова тела на било који други начин, осим што им је кожа била плаве боје. Ген се преносио међу локалним становнивништвом кроз међусобне бракове, што је довело до велике концентрације случајева на подручју Хазарда.




У 20. веку прочуло се за овај случај и многи медицински радници су почели да га истражују. Најпознатији су хематолог Медисон Kевајн и медицинска сестра Рут Пендерграс, који су дали велики допринос разумевању метхемоглобинемије, а Kевајн је чак открио како се болест лечи. У раду који је објавио 1964. године описао је како убризгавањем метилтионин хлорида у крв, плава нијанса коже нестаје.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обоје су такође допринели састављању породичног стабла свих који су имали ову болест. Према њиховом истраживању, последња особа са активним геном за метхемоглобинемију је Бенжамин Стејси, рођен 1975. године. Захваљујући лечењу, симптоми болести су нестајали како је Бенџамин одрастао, што је ставило тачку на једну од најчуднијих медицинских случајева у америчкој историји.


[table id=1 /]




Ekspres.net

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *