Kисели купус, кефир, туршија могу да обнове имуни систем, ојачају тело, спасу бубреге:Ево како да се лечите пробиотицима

0

Foto: Profimedia

Истраживачи сматрају да је терапија пробиотицима ефикасна стратегија за лечење знакова метаболичког синдрома и гихта, али да може успешно да обнови функцију оштећених бубрега.

Недавна студија открила је да је персонализована, краткотрајна терапија пробиотицима ефикасна за лечење гихта, болести бубрега повезаних са гихтом као и других симптома метаболичког синдрома.

Истраживачи су учесницима пружили персонализовани пробиотички коктел на основу њихових симптома. Открили су да он смањује ниво мокраћне киселине и утиче повољно на здравље бубрега, а такође је довео до губитка тежине и побољшања нивоа крвног притиска.

Истраживачи су своја открића представили на конференцији при америчком физиолошком друштву која је одржана у Kолораду октобра прошле године.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Персонализована терапија

Пробиотици су живе бактерије које су добре за људски организам. Здрава храна која садржи пробиотике укључује јогурт и ферментисану храну попут киселог купуса, киселих краставаца, кефира…

Према првом аутору студије Ростиславу Бубнову, претходне студије су показале да пробиотици могу да смање упалу и побољшају лош метаболизам глукозе и мокраћне киселине. Ови фактори су познати да доприносе развоју гихта.

Гихт је облик артритиса изазван хиперурицемијом, тј. вишком мокраћне киселине у крви. Тело производи мокраћну киселину када разграђује пурин, једињење које се обично налази у алкохолним пићима, месу животињског порекла и морским плодовима. Kристали мокраћне киселине могу се накупити у зглобовима и испод коже, узрокујући интензиван бол, оток и укоченост у зглобовима.

Гихт повећава ризик од појаве камена у бубрегу код особе, јер се кристали мокраћне киселине такође могу акумулирати у уринарном тракту. Kамен у бубрезима може проузроковати оштећење бубрега, што на крају доводи до болести овог органа ако се не лечи.

Прочитајте још:  СЗО: Будите спремни за случај нове епидемије

Претходне студије такође су повезале гихт са гојазношћу и хроничном упалом, два стања која доприносе метаболичком синдрому. Метаболички синдром се односи на групу фактора ризика који повећавају ризик од настанка срчаних болести, можданог удара и дијабетеса типа 2. Ови фактори ризика укључују висок шећер у крви, повишен крвни притисак, абнормални ниво холестерола и вишак телесне масти око струка.




„Гихт је опасна и недовољно дијагностикована болест. Међутим, дефиниција метаболичког синдрома не укључује гихт “, рекао је Бубнов.

Бубновљев тим испитивао је ефекат коју даје терапија пробиотицима на гојазне одрасле особе са гихтом и болестима бубрега повезаних са овим стањем.

Учесницима су дали пробиотички коктел који је скројен према њиховим симптомима. Након 10 дана свакодневне терапије пробиотицима, учесници су искусили следећа побољшања:

губитак тежине
нижи крвни притисак
смањен обим стомака и обима струка
смањена величина повреде и ожиљка на бубрезима
смањена величина наслага кристала мокраћне киселине
нормални нивои мокраћне киселине и креатинина (нуспродукт настао хабањем мишића)

На основу ових открића, истраживачи су закључили да је индивидуализована терапија пробиотицима ефикасна стратегија за лечење знакова метаболичког синдрома и гихта. Такође, они верују да ова терапија може успешно да обнови функцију и структуру бубрега оштећених гихтом.

Особама са гихтом, Бубнов препоручује конзумирање пробиотичке хране попут јогурта или узимање пробиотичких додатака за побољшање њиховог здравственог стања. Приметио је, међутим, да ће терапија пробиотицима бити ефикаснија ако је персонализована.




Пробиотици за реуматоидни артритис

Студије сугеришу да конзумирање пробиотика помаже у смањењу симптома реуматоидног артритиса. Ово је облик артритиса који не утиче само на зглобове, већ може да оштети и ткива која облажу плућа, срце, очи и друге органе.

Прочитајте још:  "ЗЛАТНИ ВИТАМИН" ЛЕЧИ ПРЕKО 1.000 БОЛЕСТИ! Др Матић открива како помаже и где да га најлакше "нађете"

У студији објављеној у часопису Интернатионал Јоурнал оф Рхеуматиц Дисеасес, пацијенти са реуматоидним артритисом узимали су или пробиотички додатак или плацебо сваког дана. После осам недеља, они који су узимали пробиотичке суплементе доживели су значајна побољшања у поређењу са онима који су били на плацебо третману.

Истраживачи су такође приметили значајан пад нивоа инсулина у крви и нивоа Ц-реактивног протеина (ЦРП) међу учесницима који су узимали пробиотичке суплементе. Висок ниво инсулина у крви повезан је са дијабетесом типа 2, док су високи нивои ЦРП знак упале.

Пробиотици су познати по благотворном дејству на здравље црева и имунолошку функцију, међутим, они су још недовољно истражени. Стручњаци даље настављају да откривају све више благодати ових живих микроорганизама, чиме се свакодневно оправдава њихово укључивање у људску исхрану.


[table id=1 /]




Башта Балкана

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *