Корисни и практични савети за одржавање подова у кући

0

(Фото: Пиксабеј)

Увек чиста кућа, без прашине и са подовима који сијају – овако се укратко може описати жеља сваке домаћице. Чињеница је да уз бројне свакодневне обавезе немамо пуно времена (а ни воље) да се посветимо брисању и гланцању подова у кући. Због тога је увек корисно знати понеки практичан и користан трик који вам може помоћи да одржавање чистоће подова буде брзо и лако.

Чисти подови су огледало уредности и здравља у сваком дому. Уз помоћ ових неколико једноставних савета и ваши подови ће заблистати. Прочитајте.

Ламинат – лако до блиставог пода

Као под који у дом уноси високу естетику и топлину, квалитетан ламинат има специфичне карактеристике које омогућавају да се лако чисти и одржава. Заправо, због своје резистентности на влагу и разна механичка оштећења, ламинат се убраја у једну од можда најзахвалнијих подних облога за одржавање. Водоотпорност ламината допушта да осим сувог чишћења користите и различита средства у раствору са водом за уклањање флека и друге прљавштине.

Прва ствар на коју морате обратити пажњу јесте да усисавате без ротирајуће четке како не бисте огребали ламинатне даске. Уколико имате ту могућност увек избегните четке са оштром длаком. Након тога пребришите под меканом сувом крпом. Када свакодневно чистите прашину, нећете морати да користите јака хемијска средства касније.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Осим топлом водом, ламинат можете очистити и растворима од састојака које већ имате у кући. Довољно је да растворите једну кашичицу детерџента за судове у два до три литра вреле воде па да добијете блиставе подове. Користите само бистри судомил неутралног мириса. Уместо детерџента за судове испробајте и беби шампон или купку. Важно је сунђер који користите буде влажан, односно процеђен, никако потпуно натопљен.

Прочитајте још:  Увин чај - моћан природни лек против уринарних инфекција: Овако га треба пити

Код више запрљаних подова боље ће послужити раствор топле воде и сирћета. За неутрализацију мириса у раствор додајте неколико капи миришљавог уља или лимуна. Овим препаратом очистићете и најупорније мрље, укључујући и оне од блата. 

Када користите ове растворе никако их немојте просипати директно на ламинат, већ их обавезно нанесите сунђером, крпом или џогером. 

Пажљиво са паркетом и дрвеним подовима

Са паркетом, бродским подом и другим подним облогама од пуног дрвета изузетно морате бити пажљиви, јер „не воле“ воду. Усисавање и пребрисавање сувом крпом су углавном довољни да изгледају сјајно и чисто. Када је у питању дрво, никако се не препоручује чишћење мокром крпом, а ако је баш неопходно због велике запрљаности онда користите провлажну крпу и средство за полирање дрвених површина. Код лакираног паркета најбоље је након брисања сувом крпом да га угланцате  воском.

Један од корисних трикова којим ћете очистити јако запрљан паркет јесте да га истрљате крпом натољеном терпентином, и то у смеру шара. За трагове од ципела одлично решење ће бити, веровали или не, гумица за брисање.

Нека керамичке плочице засијају

Керамичке плочице су практичан и најчешћи избор за подно облагање кухиња и купатила. Погодне су за просторије са високим степеном влаге, лако их је очистити од свих флека и проливених течности. Да бисте поштедели себе и своје дисајне органе од испарења јаких детерџената, користите их ретко и радије замените благим природним средствима.

Топла вода у којој је растворен детерџент за прање судова углавном ће бити довољна да под у купатилу или кухињи заблиста. Међутим, чак и уз редовно чишћење и одржавање понекад се и најбоље домаћице суочавају са проблемом званим каменац. Ово се лако решава ако се плочице оивичене каменцом орибају сирћетом, а потом очисте благим детерџентом за посуђе.

Прочитајте још:  Да ли сте чули за УЉЕ ШАРГАРЕПЕ? Суву косу учиниће меком и сјајном




Постоји још један трик који отклања и најтврдокорније мрље од каменца.  У питању је средство које такође садржи сирће. Потребно је закувати 150 мл сирћета са 150 мл воде и у том раствору растопити четвртину качишице соли. Течност се наноси на мрље и остави да делује најмање сат времена. Након тога потребно је темељно испрати водом и осушити плочице меком крпом.

Нишадорова вода је одлично средство за завршно полирање. Побрините се само да не додирујете фуге крпом. Уместо овог раствора можете у исте сврхе можете се користити и мешавина терпентина и соли.

Сјај керамичким плочицама можете вратити ако их исполирате крпом на коју сте претходно нанели неколико капи мешавине ланеног уља и терпентина (мешавина се прави од 100 мл ланеног уља и 35 мл терпентина). 

За чишћење фуга користите савијени брусни папир.

Мермерни подови захтевају негу такође

Не морате бринути да ће вода и прљавштина угрозити квалитет ваших камених и мермерних подова. Пребрисавање мокром крпом уклања углавном све мрље. Код тврдокорних нечистоћа употребите и течни сапун. Мермерни подови ће доживети право освежење уколико користите пасту од прашка за чишћење и лимуновог сока. Ова мешавина се лако прави: у три супене кашике прашка за чишћење дода се лимунов сок све док се не добије паста. (Ова количина је довољна за један квадратни метар отприлике.) Пошто орибате под, обавезно га исперите чистом водом.

За финално гланцање користите средство које такође можете направити сами код куће. У десет литара воде растворите 6 супених кашика сирћета и 4 кафене кашичице политуре за намештај. За бољи ефекат високог сјаја уместо крпом, под можете изгланцати неким старим свиленим папиром.

Прочитајте још:  Млади лук: 3 здравствена проблема које зелени део лука решава за трен

За блистав линолеум користите сапуницу

Линолеум је једно од практичнијих решења за домаћинства са ограниченим буџетом. Не само да се може набавити по повољној цени, већ је и изузетно лака подлога за одржавање. Пере се водом, а уз повремену обраду одговарајућим средством може дуго потрајати. Биће довољно да у води растворите сапуницу и пребришете га крпом или џогером. Један од невероватних трикова који могу помоћи да линолеум буде увек чист јесте да га оперете водом у којој се кувао кромпир.

Да би се мање прљао, обрадите га воском. Најпре оперите линолеум раствором (у 10 литара воде сипајте две супене кашике сапуна), потом очистите линолеум мешавином воска и воде (у 5 литара воде растопите 2 супене кашике воска за гланцање). 

Терпентин је згодно средство које осим код керамичких плочица можете користити и за уклањање мрља са линолеума. Потопите челичну вуну у терпентин и одстраните све мрље. Након тога помешајте један литар воде са литром млека и овим препаратом и крпом исполирајте под.

Надамо се да ће вам у мисији увек чиста и уредна кућа, ови практични трикови бити од помоћи. 

Драган Антић / Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *